Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι «Καρέκλες» του Ιονέσκο έρχονται Θεσσαλονίκη


Οι «Καρέκλες», το εμβληματικό έργο του σπουδαίου γαλλο-ρουμάνου συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη από τις 22 Φεβρουαρίου για μόλις δέκα παραστάσεις στο θέατρο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία παραγωγή του θεατρικού οργανισμού «Ακροπόλ», που παρουσιάστηκε ήδη στη νέα σκηνή του Οργανισμού, το θέατρο «Ροές» στην Αθήνα. Οι «Καρέκλες» είναι ένα έργο γραμμένο το 1952, μία τραγική φάρσα, όπου τραγικοί και γκροτέσκοι τόνοι εναλλάσσονται δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα χιούμορ και μεγάλης έντασης. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Οι ‘Καρέκλες’ του Ιονέσκο είναι μία ‘μεταφυσική φάρσα’, στην οποία δύο ξεχασμένοι γέροι 98 ετών ως άλλοι Αδάμ και Εύα, μακριά από τον προ πολλού χαμένο παράδεισό τους, βάζουν μπρος τη φαντασία τους, τόσο παιδική όσο και δαιμόνια, προκειμένου να κρατηθούν λίγο ακόμη στη ζωή. Ακριβώς 60 χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου, σε μία Ελλάδα που αφήνει πίσω της τη χρυσή εποχή της σύγχρονης ευημερίας -και σχεδόν αλαζονικής αισιοδοξίας- βρίσκω το έργο περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».
Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Όλια Λαζαρίδου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που για πρώτη φορά έπειτα από πολλές συνεργασίες στον κινηματογράφο βρίσκονται συμπρωταγωνιστές στη σκηνή.
Η μετάφραση είναι της  Όλιας Λαζαρίδου και του Ευριπίδη Λασκαρίδη, η σκηνοθεσία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του  Άγγελου Μέντη, οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου και η μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 9.15 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.