Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μία ιστορική επιτυχία του ΠΑΟΚ πριν 40 χρόνια


Πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου 1973, ο ΠΑΟΚ είχε σημειώσει σπουδαία επιτυχία, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 σε φιλικό παιγνίδι από τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ που τότε μεσουρανούσε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ήταν η εποχή που ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον Άγγλο Λες Σάνον, είχε μια εξαιρετική ομάδα, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με παίκτες, όπως οι Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Αποστολίδης, Παρίδης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης κ.α. κατέκτησε το 1972 και το 1974 τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος και στις 23 Μαϊου 1976 το πρώτο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την κυριαρχία των ομάδων του Κέντρου. Στην Ευρώπη, ο δικέφαλος του Βορρά είχε ξεχωριστή πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1973-74, αφού είχε φτάσει ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν (3-0, 2-2).
Ο αγώνας με τον Άγιαξ
Κόντρα στα προγνωστικά και μπροστά σε 40.000 περίπου φιλάθλους,  ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν έχασε τ’ αυγά και τα πασχάλια στο ματς με τον Άγιαξ, αλλά κατάφερε να προηγηθεί με τον Επανομίτη Σταύρο Σαράφη, τον "Καίσαρα" του ελληνικού ποδοσφαίρου στο 36’, αφού αξιοποίησε συνδυασμό των Κούδα-Αποστολίδη. Τρία λεπτά πριν το τέλος ο Χααν, μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ ισοφάρισε αξιοποιώντας ασίστ του Μπλάκενμπουργκ.
Διαιτητής ήταν ο Κατσώρας (Μήττας – Κόντζαλης οι επόπτες)
-ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Μπέλλης (75’ Παρίδης), Ιωσηφίδης, Χατζηαντωνίου, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας (75’ Λάζος) Αποστολίδης, Ασλανίδης
-Αγιαξ: Στούι, Σουρμπίρ, Μπλέκενμπουργκ, Χούλσοφ, Κρολ,. Χααν, Νέεσκενς, Τζ,Μιούρεν (46’ Σίχλερ), Κρόιφ (26’ Αρν.Μιούρεν), Κάιζερ (75’ Κλέιτον), Ρεπ.
Στον αγώνα διατέθηκαν 36.676 εισιτήρια που απέφεραν στο ταμείο του ΠΑΟΚ 3.017.750 δρχ, ποσό σημαντικό για την εποχή, αφού οι τιμές  των εισιτηρίων είχαν οριστεί σε 60, 100 και 150 δρχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.