Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Απόφαση σοκ: Ισόβια κάθειρξη στον Παπαγεωργόπουλο!

Οι τρεις που καταδικάστηκαν σε ισόβια: Λεμούσιας, Σαξώνης, Παπαγεωργόπουλος
Ισόβια κάθειρξη επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή κάθειρξης 18 ετών ενώ ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 9 έτη επέβαλλε το δικαστήριο και σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη.

Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτη. Στον Π.Σαξώνη επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους.
«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσοιυν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλειας.Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η απόφαση
 Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα το στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β.Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π.Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β.Παπαγεωργόπουλος. Εστησαν "μηχανή" υπεξαιρέσεων. Εφταναν χρήματα στα χέρια του δημάρχου αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνόντας την απόφαση. 
Ενοχος κρίθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο "πρωταγωνιστής" στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια δια παραλείψεως.  Ενοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.
«Χύνεται αίμα αθώων»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης ξέσπασε και με έντονο ύφος απευθύνθηκε στο δικαστήριο: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη» είπε στο δικαστήριο. «Τα έχετε πει αυτά κ.Λεμούσια» απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν
Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. «Επέδειξε λαμπρή διαδρομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» είπε η συνήγορος του Β.Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου. Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.
Ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε στο δικαστήριο να αναγνωρίσει τόσο στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και στο Μιχάλη Λεμούσια καθώς και στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

 Αθώοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών
Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ.Αθανάσαρο, Μ.Ζορπίδη και Α.Γερογιάννη. «Ουδεμία ανάμειξη ότι είχαν στην εγκληματική δραστηριότητασ του Σαξώνη. Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν. Ούτε περιήλθε στην κατοχή τους οποιοδήποτε ποσό από την υπεξαίρεση. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιπο 10 υπαλλήλοι που κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Οπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου η απαγγελία της απόφασης πρέπει να είναι αιτιολογημένη σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Μάλιστα όπως είπε η απόφαση θα είναι περίπου 400 σελίδες και θα απαιτηθεί περίπου ένα μήνα για να καθαρογραφεί.
«Τυχαία η αποκάλυψη της υπόθεσης» 
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999 και η εκκίνηση της προσδιορίστηκε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από το Β.Παπαγεωργόπουλο.
«Πέντε μήνες ακούσαμε λεπτομερώς όλα τα επιχειρήματα. Η απόφαση πρέπει να απαγγέλεται αιτιολογημένα. Ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε πριν το 1999. Αρχισε τότε η υπεξαίρεση. Από τα μετρητά που παραλάμβανε για φόρους και εισφορές υπεξαιρούσε μεγάλο μέρος τους προσκομίζοντας στο τέλος του έτους πλαστά παραστατικά. Η δράση του αποκαλύφθηκε από τυχαίο γεγονός» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. 
Το ύψος της υπεξαίρεσης
Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π.Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τυα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π.Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δις δραχμές» σημείωσε ο πρόεδρος.
Τα πλαστά διπλότυπα
Οπως είπε ο πρόεδρος τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο. «Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί 9 έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
«Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις και η λαμπρή πολιτική του καριέρα δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα.Πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση και δεν εκδηλώθηκε κάποια μεταμέλεια. Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα δεν έζησαν έντιμο βίο» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος. 
Πηγή: aggelioforos.gr

2 σχόλια:

  1. Κ.Κουζινόπουλε .Βρίσκω πάρα πολλές ομοιώτητες με την υπόθεση της υπεξαίρεσης του κ.Μαυρομάτη στην Μηχανιώνα.Γιαυτό νομίζω πως η σημερινή απόφαση είναι πάρα πολύ άδικη για τον Παπαγεωργώπουλο αφού ο Μαυρομάτης αθωώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ, ΑΣ ΜΗ ΜΠΛΕΚΟΥΜΕ ΤΑ...ΣΩΒΡΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΟΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.