Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ανάσα στα χρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δώσει  ανάσα στα χρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με νέα ρύθμιση απολύτως προσαρμοσμένη στην οικονομική τους κατάσταση.

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε μια προσπάθεια να περιορίσει το Δημόσιο την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία διακανονισμού οφειλών, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις τη τρόικας.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών νέα ρύθμιση των οφειλών, ο κ. Θεοχάρης απάντησε:
«Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει».
-Η τρόικα όμως έχει πει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις».
«Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν».
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.