Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γενναιόδωρες τράπεζες, ακάλυπτα ΜΜΕ

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου και Άντας Ψαρρά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που γίνονται γνωστά κατά τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας των τραπεζικών δανείων που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα, καθώς και τα ΜΜΕ. Εκτός από τις τράπεζες, θα κληθούν προσεχώς για εξέταση οι βασικοί μέτοχοι των αδρά δανειοδοτημένων μέσων ενημέρωσης.

Η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ αποσιωπά ή διαστρεβλώνει, για προφανείς λόγους, τις σημαντικές αυτές ειδήσεις. Αναμενόμενη είναι και η «χαλαρή» στάση βουλευτών των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που άλλοτε λειτουργούν ως συνήγοροι των τραπεζικών συμβούλων και άλλοτε επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σκοπιμότητα των υπό διερεύνηση ζητημάτων. Στο βάθος της υπόθεσης βρίσκονται εξάλλου τα μεγάλα απλήρωτα δάνεια των δύο αυτών κομμάτων.
Οπως αποδεικνύεται, όλα τα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες δανειοδοτούσαν γενναιόδωρα τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις της μονόπλευρης ενημέρωσης, που προάσπιζαν πριν απ’ όλα τα συμφέροντα των μετόχων, των επιχειρήσεων, των στελεχών και των ομάδων τους, χωρίς έστω τις μίνιμουμ πρωτοβουλίες εξυγίανσης, σωστής ενημέρωσης και εξασφάλισης των εργαζομένων.
Τα νούμερα ζαλίζουν!
Η κάθε τράπεζα φαίνεται ότι έχει και τις… προτιμήσεις της σε ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο δανειοδοτούσε αλλά επιχορηγούσε και με μεγάλα διαφημιστικά πακέτα, ώστε όλοι τελικά να μένουν ευχαριστημένοι.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το 2010 υπήρξε ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων όλων των ΜΜΕ. Aπό το τελευταίο πόρισμα της ΤτΕ (180/2016) προκύπτει ότι τα ίδια κεφάλια των περισσότερων ΜΜΕ ήταν αρνητικά την περίοδο 2010-2015.
Ομως οι κανονισμοί πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών αναφέρουν ότι πάσης φύσεως εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι μη επιθυμητές και μειωμένου ενδιαφέροντος. Μάλιστα, από το 2010 η ΤτΕ έλεγε ότι τυχόν νέες χρηματοδοτήσεις θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πολύ αυστηρότερα. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο!
Οι εκθέσεις διαπιστώνουν ότι «υπήρξε εξαιρετική αντιμετώπιση» υπέρ των συγκεκριμένων δανειοληπτών (κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης) από τις τράπεζες, κάτι που δεν ισχύει για τους άλλους δανειολήπτες.
Οι τράπεζες έδωσαν υπέρογκα δάνεια χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις, τα δάνεια αυτά εντάσσονται στην κατηγορία ειδικού κινδύνου και θα έπρεπε να εγκρίνονται από το ανώτατο όργανο των τραπεζών και αυτό δεν έγινε.
Επιπλέον, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των μέσων ενημέρωσης, έπρεπε να αυξηθούν οι διασφαλίσεις, κάτι που έγινε σε λίγες περιπτώσεις. To ερώτημα το οποίο δυσκολεύονταν να απαντήσουν οι μάρτυρες είναι πώς ενώ οι ίδιες οι τράπεζες υποβίβαζαν συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα των ΜΜΕ, συνέχιζαν να χορηγούν δάνεια -ακόμα και για αναχρηματοδότηση των τόκων- και μάλιστα, με ευνοϊκές αναδιαρθρώσεις, χαμηλό επιτόκιο και συνεχείς παρατάσεις των δανείων.
Οι απαντήσεις όλων των διευθυντών ήταν παρόμοιες: «Δεν θέλαμε να συμβάλουμε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι οποίες επηρεάζονταν το ίδιο με άλλους κλάδους λόγω της κρίσης, ενώ συνυπολογίσαμε το γεγονός πως υπήρχε τοποθέτηση ιδίων κεφαλαίων από την πλευρά των μετόχων».
Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν λάμβαναν οι τράπεζες προσωπικές εγγυήσεις από τους βασικούς μετόχους, για να έχουν πλήρη διασφάλιση.
Επιπλέον, αφού οι τράπεζες αναγνώριζαν ότι τα ΜΜΕ έχουν υψηλότερο κίνδυνο από επιχειρήσεις άλλων κλάδων (και γι’ αυτό απαιτούνταν έγκριση του δανείου από ανώτερη επιτροπή τραπεζικών στελεχών) και ενώ είναι δεδομένη η «πολιτική ευαισθησία» στον χειρισμό τους, γιατί τελικά χορηγούσαν τα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο και λιγότερες εξασφαλίσεις; Τεράστια είναι και η ευθύνη των διεθνών οίκων, που αποτιμούσαν με υπέρογκα ποσά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τις ταινιοθήκες των τηλεοπτικών σταθμών.
Τα τελευταία χρόνια στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΤτΕ, κυμαίνονται από 50% έως 90%. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, «οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις». Φυσικά, όπως αποδεικνύεται, οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες από τα μέσα ενημέρωσης απείχαν από τις αντίστοιχες για επιχειρήσεις άλλων κλάδων.
Στην περίπτωση που κάποιο μέσο ενημέρωσης το οποίο έχει εμπορική συνεργασία με μια τράπεζα παύει να εξυπηρετεί τα δάνειά του, κανονικά η τράπεζα διακόπτει τη συνεργασία. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι διευθυντές των τραπεζών. Αυτή βέβαια είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Οπως διευκρίνισε η Αννέτα Καββαδία, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, «υπάρχουν περιπτώσεις που τα μέσα ενημέρωσης δεν πληρώνουν δόσεις, αλλά παίρνουν διαφήμιση γιατί τα δάνειά τους δεν έχουν ακόμα καταγγελθεί». Και φυσικά, όσο πιο επισφαλή τα δάνεια σε ένα μέσο τόσο μεγαλύτερη η πολιτική επιρροή που μπορεί να ασκήσει μια τράπεζα.

Τι απαντούσαν οι σύμβουλοι
■ Ολοι επισήμαναν πόσο μικρό είναι το ποσό των δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Το συγκεκριμένο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια υποβάθμισης της αξίας της Εξεταστικής Επιτροπής.
■ Ενα άλλο επιχείρημα ήταν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια από δύο ενδελεχείς ελέγχους πιστοληπτικής διαβάθμισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια, αφού έγιναν τα stress tests και πέρασαν οι τράπεζες, δεν υπάρχει θέμα και για τα δάνεια σε ΜΜΕ!
■ Οι σύμβουλοι επισημαίνουν πως από το 2013 παρών στην επιτροπή πιστοδοτήσεων είναι πλέον ο monitoring trustee, που ελέγχει τους πιστούχους και τους συνδεδεμένους πιστούχους (όπως είναι οι ΔΕΚΟ και το ελληνικό Δημόσιο). Πρόκειται ουσιαστικά για ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες όμως παίρνουν διάφορες δουλειές από τις τράπεζες και τους δανειολήπτες-πελάτες των τραπεζών, επομένως η ακεραιότητά τους είναι υπό συζήτηση.
■ Ενα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή είναι πως για διαφορετικούς λόγους οι σύμβουλοι δηλώνουν αναρμόδιοι να απαντήσουν για δανειοδοτήσεις του παρελθόντος, καθώς ανέλαβαν μόλις πρόσφατα, όπως ο Φραγκιαδάκης (Εθνική, πριν από έναν χρόνο), αλλά και ο Πουλόπουλος (Πειραιώς, πριν από λίγες μόλις μέρες). Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha, Μαντζούνης, ο οποίος διώκεται ποινικά για την υπόθεση Ψυχάρη, έκανε συστηματικά χρήση του δικαιώματος της σιωπής, με αποτέλεσμα να μην απαντά σε κρίσιμα θέματα. Ο τελευταίος κατά την εξέτασή του βρήκε άτυπους συνηγόρους υπεράσπισης τους βουλευτές της Ν.Δ.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν μια υποτονική εξέταση των μαρτύρων, το Ποτάμι του πρώην δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη ρίχνει το βάρος στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και τελικά τις κρίσιμες ερωτήσεις κάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και του ΚΚΕ.
ΔΟΛ
Ο ΔΟΛ είναι το πλέον υπερδανεισμένο συγκρότημα. Συνολικά οφείλει στις 4 τράπεζες περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ (τα μισά στην Alpha). Κατηγορούμενος μαζί με άλλα εννιά άτομα (μεταξύ των οποίων τραπεζικά στελέχη) για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης.
Από το πόρισμα του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνού Μπρη, προκύπτει ότι η απόκτηση από τον Ψυχάρη του 25% των μετοχών το 2005 πραγματοποιήθηκε με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 17,57% το πήρε αρχικά ο Β. Ρέστης. Το 2012 ο Ψυχάρης εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ΔΟΛ Α.Ε. πάλι με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 2013 όλες οι μετοχές και τα δάνεια μεταφέρονται στην «Ψυχάρης Media Group A.E.».
Ο ΔΟΛ αρχικά βγαίνει από το χρηματιστήριο και στη συνέχεια συγχωνεύεται με την «Ψυχάρης Media Group A.E.». Από το 2009 γίνεται δραστικός περιορισμός δραστηριοτήτων, μείωση προσωπικού και λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, οι ιθύνοντες της Alpha Bank όχι μόνο δεν ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, αλλά ενέκριναν νέο επιχειρηματικό δάνειο 14.800.000 προς τον Ψυχάρη το 2012, σε μια χρονιά που ο ΔΟΛ είχε πτωτική πορεία. Παράλληλα, ο εκδότης δεν είχε επιστρέψει στην Alpha υπόλοιπο κεφαλαίου 4.000.000, δεν είχε παράσχει πρόσθετες εξασφαλίσεις, ενώ δεν είχε την ικανότητα αποπληρωμής του συγκεκριμένου δανείου.
Την περίοδο 2013-14 εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο που στηριζόταν στο ότι η οικονομία θα έχει ανάκαμψη το 2014 και μετέθετε την πληρωμή τόκων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016.
Το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκατ.) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά περίπου 17 εκατ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, κατά 47% από την Εθνική και κατά 22% από την Πειραιώς.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
36 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει η εταιρεία στην Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνδέεται πάνω από μια δεκαετία. Η τράπεζα έχει χορηγήσει τα δάνεια ουσιαστικά για αγοραπωλησίες μετόχων των ίδιων φυσικών προσώπων ανάμεσα σε τρεις εταιρείες του ομίλου: Πρώτο Θέμα, Αναπτυξιακή, Νέο Θέμα.
Η εταιρεία εκδόσεων Πρώτο Θέμα - Εκδοτική Α.Ε. ιδρύεται το 2005 από τους Αναστασιάδη, Καραμήτσο και Τριανταφυλλόπουλο. Την 9/11/2007 η Πειραιώς ενέκρινε 15ετές δάνειο, ποσού 21 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Αναπτυξιακή με σκοπό τα 18 εκατ. να χρησιμοποιηθούν για την αγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε. (ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εφημερίδας), την οποία κατείχαν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα.
Προκύπτει έτσι το πρώτο ερώτημα για ποιον λόγο η τράπεζα χρηματοδότησε 3 επιχειρηματίες με δάνειο για να αγοράσουν μετοχές της δικής τους εταιρείας.
Στις 14.3.2008 και στις 12.6.2008 η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. εξαγοράζει το 70% της Αναπτυξιακής έναντι 12,5 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή αφορά το σύνολο των μετοχών του Τριανταφυλλόπουλου και το μισό των άλλων δύο. Στις 28.5.2010 οι μετοχές της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. αγοράζονται πίσω από τους Καραμήτσο 50% και Αναστασιάδη 50% έναντι 21 εκατ. Τα 18 προέρχονται από νέο δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία Νέο Θέμα Δημοσιογράφων, που στο μεταξύ είχε ιδρυθεί από τους ίδιους μετόχους.
Οι ίδιοι χρωστούν και το παλιότερο δάνειο των 18 εκατ. Δόθηκαν δηλαδή συνολικά 36 εκατ. για τα δύο δάνεια, όταν η μόνη εταιρεία που έχει δραστηριότητα (Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε.) παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ήδη από το 2008, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς επικαλέστηκε τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, την πρωτιά σε κυκλοφορία της εφημερίδας και το γεγονός ότι έβαλαν οι μέτοχοι 12 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
Τα δάνεια παρουσιάζονται σήμερα ενήμερα ύστερα από αναδιάρθρωση, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πληρωθεί μόνο οι τόκοι. Στο Πρώτο Θέμα, την πλειοψηφία έχει ο Β. Ρέστης με 50,18%, ο Θ. Αναστασιάδης έχει 13%, ο Τ. Καραμήτσος 19%. «Ποια φερεγγυότητα μπορεί να έχει η τράπεζα απέναντι σε πρόσωπα-μετόχους, όταν ο Β. Ρέστης είχε προφυλακιστεί και αναγκάστηκε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο 36 εκατ., ενώ ο Θ. Αναστασιάδης καλείται τώρα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα παράνομου πλουτισμού;» ρώτησε ευλόγως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλος της Πειραιώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
STAR
Το «ατομικό» κανάλι του ομίλου Βαρδινογιάννη (Νέα Τηλεόραση Α.Ε.) έχει συνολικό δανεισμό 86,6 εκατ., με μεγαλύτερο χορηγό την Πειραιώς (30 εκατ. ευρώ). Η σύμβαση δανείου με Εθνική και Πειραιώς το 2015 εξασφάλισε 56 εκατ., από τα οποία πλήρωσε μια πρώτη δόση 800.000 το 2016. Το ποσό που καλύπτουν οι εγγυήσεις ανέρχεται σε 12 εκατ. με μεταχρονολογημένες επιταγές, εκχώρηση απαιτήσεων πελατών λόγω ενεχύρου και μετρητά σε δεσμευμένο λογαριασμό.
Οπως σημειώθηκε στην Επιτροπή, το 82% του δανείου είναι ακάλυπτο στην Τράπεζα Πειραιώς. Με την Τράπεζα Alpha είχε συνάψει δάνειο το 2008 ποσού 10 εκατ., το οποίο με τις αποπληρωμές (2014, 2015 και 2016) έφτασε στα 6 εκατ.
Ο εκπρόσωπος της Alpha, στην παρατήρηση ότι παραβιάζεται συνεχώς το όριο δανειοδότησης, ανέφερε ότι το όριο για το STAR είναι τα 6 εκατ. Το διαφημιστικό ποσό που πήρε συνολικά το κανάλι αυτό από τη συγκεκριμένη τράπεζα τα 10 τελευταία χρόνια ήταν 4,4 εκατ.
ΑNT1 TV
Σύνολο δανείων του ομίλου: 180 εκατ. ευρώ (το 38% η Πειραιώς με 67 εκατ.). Οι εξασφαλίσεις για τις τράπεζες περιλαμβάνουν τις καταθέσεις του εκδότη (Μ. Κυριακού) και ενέχυρο: στις συμβάσεις πρακτορείας, στο σήμα, στις μετοχές των θυγατρικών, στις συμβάσεις των ενδοεταιρικών δανείων, στην ταινιοθήκη (η αξία της οποίας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και υπερεκτιμήσεις).
Από το 2010 μέχρι το 2015 «σέρνεται» η αναχρηματοδότηση του δανείου χωρίς εξασφαλίσεις σε μια εταιρεία στην οποία οι πωλήσεις υποχωρούσαν. Η απάντηση της Πειραιώς ήταν ότι ο μέτοχος έχει την πρόθεση να βοηθήσει έχοντας ήδη βάλει στην εταιρεία 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. τον Μάιο του 2016.
Δεν απαντήθηκε γιατί ενώ στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν η ενεχυρίαση απαιτήσεων του εκδότη 30%, στην τελική συμφωνία δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Δόθηκε μάλιστα περίοδος χάριτος ενός έτους (η πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2016), ενώ προβλέπεται η αποπληρωμή του 50% του δανείου αυτού να γίνει στη λήξη του το 2022 και όχι νωρίτερα.
Πώς εξασφαλίζεται όμως η τράπεζα εάν ο ΑΝΤ1 δεν πάρει τελικά τηλεοπτική άδεια; Το διαφημιστικό πακέτο το 2015 από την Πειραιώς στον όμιλο Κυριακού ξεπέρασε το 1 εκατ. (σε σύνολο 2,1 εκατ.).
ΣΚΑΪ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο όμιλος Αλαφούζου, με ζημιές 100 εκατ. ευρώ σε έξι χρόνια, οφείλει στην Εθνική Τράπεζα 51,3 εκατ. Παρότι μια δόση ύψους 1,7 εκατ. δεν πληρώθηκε, δεν υπήρξαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις με δεσμεύσεις λογαριασμών. Η συμμετοχή της Εθνικής σε ποσοστό 95% του συνολικού δανεισμού υπερβαίνει κάθε τραπεζική πρακτική.
Οι εκθέσεις ορκωτών λογιστών (2012, 2013, 2014) καταγράφουν αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, καθώς από το 2011 είχε ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης (όπως και οι θυγατρικές) και πορεία μετοχών προς το μηδέν.
Η ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου για το αν δόθηκε από την Εθνική ομολογιακό δάνειο 36 εκατ. στις 21.1.2015 στον Αλαφούζο με εγγυητή την Καθημερινή Α.Ε. έμεινε αναπάντητη.
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας ρωτήθηκε από την Α. Καββαδία για ποιο λόγο η προσωπική εγγύηση που ζητήθηκε το 2014 από τον μεγαλομέτοχο Θ. Αλαφούζο ήρθη λίγο αργότερα. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε.
Στις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3,4 εκατ. με λήξη 31.10.2010 και με εξασφάλιση εκχώρησης επιδότησης του ελληνικού Δημοσίου. Εξι χρόνια μετά το ποσό αυτό δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις της λήξης του. Η Εθνική το 2015 «χρηματοδότησε» τον όμιλο με 800.000, ενώ το συνολικό διαφημιστικό πακέτο για τον όμιλο ήταν 3,5 εκατ. ευρώ.
ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (MEGA)
Η εταιρεία συγκέντρωνε διαχρονικά εναλλασσόμενους συνασπισμούς της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης με στρατηγικά συμφέροντα που ήταν απολύτως απαραίτητα να προωθούνται μέσα από την τηλεόραση. Σήμερα είναι πια δεδομένο πως το απευκταίο λουκέτο οφείλεται στους χειρισμούς, τις διαφωνίες και τις επιδιώξεις των μεγαλομετόχων (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. 32,7%, ΔΟΛ 22,1%, οικ. Βαρδινογιάννη 22,8%, οικ. Κοπελούζου 8,2%).
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έφταναν το 2008 στο 50%, αλλά στη συνέχεια έπεσαν στο 22%, παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2010. Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελούσε το 35% του κύκλου εργασιών της το 2008. Με την παράλληλη μείωση του κύκλου εργασιών το 2012, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο εξωφρενικό 150%.
Επιπλέον, χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αναφέρεται στις ίδιες τις αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία το 2009: 25 εκατ. δίνονται από την Alpha Bank και 25 από την Πειραιώς, την ώρα που ο κύκλος εργασιών από το 2008 στο 2009 μειώθηκε 17% μέσα σε έναν χρόνο. Στις 20.3.2012 εγκρίνεται αναχρηματοδότηση οφειλών 30 εκατ. ευρώ με νέο ΚΟΔ και επιπλέον 2 εκατ. νέα χρηματοδότηση από την Πειραιώς.
Οι υπηρεσίες της τράπεζας υπολογίζουν από τα 34.570.000 άνοιγμα της τράπεζας στην εταιρεία, μόνο 500.000 καλυμμένα με εξασφαλίσεις. Επομένως, ελάχιστη αξία έχουν η ταινιοθήκη (την οποία η Moore Stephens εκτίμησε σε 124 εκατ.!), το εμπορικό σήμα και οι μετοχές του καναλιού. Επιπλέον, τα προς προσημείωση ακίνητα που μπήκαν ως εγγυήσεις αγοράστηκαν την περίοδο 1990-1993 και τα περισσότερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς είναι εκτός σχεδίου.
Οι συνεχείς 4-5 αναδιαρθρώσεις των δανείων βασίστηκαν στην αυθαίρετη εκτίμηση πως το κανάλι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2017, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη.
ΠΗΓΑΣΟΣ
Τα δάνεια του ομίλου, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ανέρχονται σε 164 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατομμύρια οφείλονται στην Εθνική και την Alpha. Το 2015 είχε έσοδα 44 εκατ. ευρώ (-25%) ευρώ και ζημιές 55 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι αρνητικά 157 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος (που είχε τζίρο 162 εκατομμύρια ευρώ το 2009) παραμένει εν ζωή, έχοντας κάνει ειδικές συμφωνίες αποπληρωμής, όπως είναι η αποπληρωμή ομολογιακού δανείου στη λήξη δίχως να πληρώνει το λεγόμενο κουπόνι (τον τόκο δηλαδή).
Τον Απρίλιο του 2016, λίγες μέρες πριν από την απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δόθηκε στον όμιλο ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. ευρώ (30 εκατ. η συμμετοχή της Εθνικής). Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προκύπτει ότι υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι που αναχρηματοδοτήθηκαν, κάτι που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών.
Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δάνειο, την ώρα που ο όμιλος έχει μετατραπεί σε εταιρεία holding, συμμετοχών και τα έσοδα και τα έξοδα του ομίλου της προέρχονται από τα μερίσματα των συμμετοχών τους στα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τους ισολογισμούς των οποίων προκύπτουν συνεχώς ζημίες. Τα αποτελέσματα του 2015 επιβαρύνθηκαν μεταξύ άλλων και από τις ζημιές 20 εκατ. ευρώ των συγγενών εταιρειών και κυρίως της Τηλέτυπος.
Alpha TV
Ο Alpha TV, συμφερόντων Κοντομηνά, έχει συνάψει δάνειο το 2012 με την Τράπεζα Πειραιώς με όριο πίστωσης 2 εκατ. ευρώ. Το 2014 προσαυξάνεται κατά 500.000 ευρώ. Το υπόλοιπο που εμφανίζει σε έγγραφό του το κανάλι στις 24.5.2016 είναι 1,1 εκατ. ενώ σημειώνει ότι το δάνειο εξυπηρετείται ομαλά.
Από τις ερωτήσεις βουλευτών ωστόσο προέκυψε ότι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος του 2012 εμφανίζεται υπόλοιπο 25,1 εκατ. ευρώ. O εκπρόσωπος της Πειραιώς κατέθεσε στη Βουλή ότι ο Alpha μέσα στην κρίση έχει βάλει 39 εκατ. ίδια συμμετοχή στην εταιρεία του. Μόνο για το 2015 ο σταθμός «χρηματοδοτήθηκε» με τη μορφή διαφημιστικών πακέτων τραπεζών με 1,5 εκατ. ευρώ και με κύριο διαφημιζόμενο την Πειραιώς, από την οποία έλαβε περίπου 600.000 ευρώ («Εφ.Συν.», 9.5.2016).
Ο Alpha TV και η Demco (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) εμφανίζονται με σχετικά χαμηλό δανεισμό, όμως η Demco παρουσιάζει οφειλές 53 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ άλλα 45 εκατ. ευρώ εντοπίζονται σε καθυστέρηση στη Eurobank.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.