Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ν.Μηχανιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου      
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους, ο ρυθμιστής τού Πολιτεύματος και ο θεματοφύλακας της Συνταγματικής τάξης για την αποτροπή οποιασδήποτε εκτροπής. Και παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που διαθέτει, λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εθνικής ενότητας και ως διεθνής παραστάτης της χώρας.

Εξάλλου και στον όρκο που δίνει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύεται ότι «θα φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, θα μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, θα υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, θα προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Υπό αυτή την έννοια, η επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Νέα Μηχανιώνα στις 22 Αυγούστου, για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμή της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να επισημανθεί και να υπογραμμιστεί. Καθώς, εκτός των άλλων, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για ολόκληρη την περιοχή μας, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, επισκέπτεται Πρόεδρος Δημοκρατίας το Δήμο Θερμαϊκού και γενικότερα την ανατολική Θεσσαλονίκη.
Είχα τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, όλους τους μέχρι τώρα Προέδρους Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση του 1974 και μέχρι σήμερα. Να συναντηθώ και να συνοδεύσω σε δημοσιογραφικές αποστολές τον εξαίρετο ακαδημαϊκό Μιχαήλ Στασινόπουλο, πρώτο πρόεδρο της Γ’  Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και τους άλλους που αναδείχθηκαν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας: Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Κάρολο Παπούλια και τώρα τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα έπαιρνε ώρα να αναφερθώ σε ιστορίες μαζί τους, καθώς επίσης στα προτερήματα και στα ελαττώματά τους. Όποια προβλήματα όμως κι αν υπήρχαν, και μιλάω για προέδρους παλαιών εποχών, πάντα πίστευα ότι πρέπει να ενεργούμε για την προστασία του θεσμού και του προσώπου που τον εξέφραζε. Με την ακράδαντη πεποίθηση ότι είναι ανάγκη όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, να διαφυλάττουμε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας κι αυτόν που το εγγυάται και το προστατεύει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με βάση όλα αυτά, πρέπει να επικροτήσουμε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο δήμαρχος Θερμαϊκού και να χαιρετίσουμε θερμά την επίσκεψη του Προέδρου στο Δήμο μας στις 22 Ιουλίου, καθώς και την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη του δήμου Θερμαϊκού.
Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ένστασή μας για τις πολυέξοδες εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων που ετοιμάζει από αφορμή αυτό το γεγονός η δημοτική αρχή. Σε μία εποχή σκληρής λιτότητας που οι περισσότεροι συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θεωρούμε επιεικώς ως υπερβολή, τη διάθεση ποσού 10.000 ευρώ για πολυτελείς δεξιώσεις και άλλους είδους δραστηριότητες.

Και κάτι τελευταίο: Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Δήμου Θερμαϊκού και του θεσμού της τιμητικής διάκρισης «Κλειδί της Πόλης» που θα παραδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει στο μέλλον να μην επαναληφθεί ανάλογη επίδοση, πλην άκρως εξαιρετικών περιπτώσεων κι εκείνο σε κορυφαίες προσωπικότητες (π.χ. Οικουμενικός Πατριάρχης κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.