Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Παρουσιάστηκε το νέο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ) παρουσιάστηκε σήμερα στους φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων, που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, και συμμετείχαν Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης (Δήμοι, Επιμελητήρια, Νοσοκομεία, Μητροπόλεις, Πολιτιστικοί Φορείς, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του νέου Προγράμματος στην Κεντρική Μακεδονία, σημειώνοντας ότι «ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιτύχει την πιο γρήγορη εκκίνηση στη χώρα, με τους μισούς πόρους του προγράμματος να έχουν ήδη εξειδικευτεί, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να μπορούν οι Περιφέρειες να εκδίδουν τις προσκλήσεις και να εντάσσουν νέα έργα. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι το μεγάλο όπλο μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και οφείλει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί και να επισπεύσει τις δικές της διαδικασίες. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά αυτές τις δυσκολίες, έχουμε επιτύχει ήδη εξειδίκευση σε ποσοστό 50% και στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξειδικεύσει το 75% του Προγράμματός μας».
Αναφερόμενος στους οχτώ μεγάλους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ, που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης έδωσε τα εξής στοιχεία:
1.Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (προϋπολογισμός 106,2 εκ. ευρώ): Μετά τις 15 Ιουλίου 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ο οδηγός υποβολής σχεδίων, θα δοθεί για διαβούλευση και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η έκδοση των προσκλήσεων.
2.Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (προϋπολογισμός 22,4 εκ. ευρώ): Προβλέπεται ενεργοποίηση ως το τέλος του 2016.
3.Αντιπλημμυρική προστασία (προϋπολογισμός 43,65 εκ. ευρώ): Εκδίδονται οι προσκλήσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
4.Υποδομές πόσιμου νερού (προϋπολογισμός 25 εκ. ευρώ): Εκδίδονται οι προσκλήσεις την επόμενη εβδομάδα.
5.Υποδομές πολιτισμού (προϋπολογισμός 26,25 εκ. ευρώ): Εξειδικεύτηκε ποσό 5 εκ. ευρώ (Μουσείο Βεργίνας), είναι υπό εξειδίκευση ποσό 17 εκ. ευρώ και οι νέες προσκλήσεις για το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού θα εκδοθούν εντός του καλοκαιριού.
6.Φυσικό αέριο (προϋπολογισμός 35 εκ. ευρώ): Εντός του έτους αναμένεται η έκδοση των προσκλήσεων για την επέκταση του δικτύου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.
7.Υποδομές υγείας και κοινωνικές υποδομές (προϋπολογισμός για την υγεία 25,4 εκ. ευρώ και για τις κοινωνικές υποδομές 6 εκ. ευρώ): Τα κονδύλια για την υγεία έχουν δεσμευτεί από τα έργα σε δυο νοσοκομεία, το ΑΧΕΠΑ (16,1 εκ. ευρώ) και το νοσοκομείο Βέροιας (9,3 εκ. ευρώ), ενώ αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα οι προσκλήσεις για τις κοινωνικές υποδομές.
8.Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας (προϋπολογισμός 148,7 εκ. ευρώ): Εξειδικεύτηκαν ήδη 51,28 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν δέκα έργα 18,6 εκ. ευρώ, είναι ανοιχτές προσκλήσεις 27,25 εκ. ευρώ και υποβάλλονται προτάσεις για μια σειρά έργων (Κέντρα Κοινότητας, δομές βασικής βοήθειας, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και συσσίτια, δομές αστέγων, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ, ΚΗΦΗ).
«Τις επόμενες μέρες ως το τέλος του Ιουλίου θα εκδώσουμε και νέες προσκλήσεις για χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών, για δομές υποστήριξης παιδιών με αναπηρίες κτλ., ενώ το επόμενο έτος αναμένεται η εξειδίκευση των δράσεων στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, εξειδικεύσαμε ήδη δράσεις 18 εκ. ευρώ για έργα προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εντάξαμε για χρηματοδότηση έργα ύψους 16,3 εκ. ευρώ, ενώ η εξειδίκευση των έργων εξοπλισμού των εκπαιδευτηρίων θα γίνει ως το τέλος του 2016, όπως και η εξειδίκευση των 8,5 εκ. ευρώ που προβλέπονται για εξοπλισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων συνεργασία για να μπορέσει και το νέο ΕΣΠΑ να υλοποιηθεί με την ίδια επιτυχία και τις πρωτιές στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και το προηγούμενο Πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας: «Ο χρόνος είναι χρήμα, υποδομές και θέσεις εργασίας. Επενδύουμε στη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε μαζί να επιταχύνουμε την υλοποίηση του Προγράμματος και να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται για την ανάπτυξη της περιοχής μας».
Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και με τις ενημερωτικές συναντήσεις, που συνεχίζονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αναλύονται όλες οι παράμετροι του Προγράμματος, το οποίο είναι άλλωστε και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, «η διοίκηση της Περιφέρειας εγγυάται ότι θα διαχειριστεί τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ με ακριβοδίκαιο και στοχευμένο τρόπο, με το ζητούμενο γι’ ακόμη μια Προγραμματική Περίοδο να είναι η αγαστή συνεργασία όλων των φορέων. Έχουμε την αγωνία να είμαστε αποτελεσματικοί και να απορροφήσουμε εγκαίρως μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί».
Η κ. Ωραιοπούλου παρουσίασε τη συνοπτική εικόνα της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 μέχρι σήμερα:
-Εξειδίκευση: 49% (472,9 εκ. ευρώ)
-Προσκλήσεις: 36,4% (351,4 εκ. ευρώ)
-Εντάξεις: 31,7% (305,6 εκ. ευρώ)
-Συμβάσεις: 16,4% (158,2 εκ. ευρώ)

-Πληρωμές: 2,8% (27,1 εκ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.