Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

42 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Πριν 42 χρόνια ακριβώς, την αυγή της 20ής Ιουλίου 1974, ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την κωδική ονομασία «Αττίλας». 42 χρόνια μετά , «ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ» και συνεχίζουμε τον αγώνα για μία Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη με μία ιθαγένεια και μία κρατική υπόσταση.

Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).
Το πραξικόπημα εκείνο, κατευθυνόμενο και οργανωμένο από την Ελληνική χούντα, που είχε στόχο τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριο αποτέλεσε το καλύτερο «άλλοθι» για την τουρκική εισβολή και κατοχή, της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε μέχρι σήμερα καθώς η Κύπρος , πλήρες μέλος-κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί μέχρι σήμερα  να παραμένει διαιρεμένη με το βόρειο τμήμα της να κατέχεται από Τουρκικά στρατεύματα.
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις σήμαναν και την αρχή του τέλους της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η διαίρεση της Κύπρου ήταν το ακριβό τίμημα που πληρώσαμε για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Σήμερα , στηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τον κοινό αγώνα τους για μία ενιαία  και ανεξάρτητη Κύπρο με μία ιθαγένεια και μια κρατική υπόσταση, που θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.