Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Δημιουργήθηκε Τοπική Επιτροπή Συνταξιούχων Θερμαϊκού

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη, στο ΚΑΠΗ των Νέων Επιβατών, η συγκέντρωση συνταξιούχων όλων των κλάδων, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Ενότητα», σε συνεργασία με την Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού.

Η συγκέντρωση διεξήχθη σε κλίμα έντονου προβληματισμού αλλά και αποφασιστικότητας, καθώς συνέπεσε με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου και τις νέες επώδυνες περικοπές.
Ο Πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Χρήστος Σαλονικιός, στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα όλοι οι συνταξιούχοι, μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά τις εντολές των ντόπιων και διεθνών οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας, της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ κλπ. Εξήγησε με επιχειρήματα, ότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι απλά οι περικοπές των συντάξεων και η υπερφορολόγηση αλλά προχωράει ακόμα πιο πέρα. Στο χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και στην διάλυση του συστήματος υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψής. Στην δημιουργία ενός ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, όπου όποιος έχει χρήματα θα έχει μια ευκαιρία να ζήσει περισσότερο, ενώ οι φτωχοί θα αφήνονται στην τύχη τους. Κάτι που θα φανεί σε όλη του την έκταση τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ανεργία των νέων και τις ελαστικές μορφές εργασίας και που θα κάνει την προοπτική μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, άπιαστο όνειρο για τις νέες γενιές εργαζομένων.
Στη συνέχεια, τόνισε στην ομιλία του ότι οι συνταξιούχοι, σήμερα πια, έχουν αποκτήσει αρκετή πείρα και δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόκλητους σωτήρες που εύκολα πουλάνε ψεύτικες ελπίδες. Ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Δρόμος που απαραίτητα περνάει μέσα από την οργάνωσή του στα σωματεία τους και τη συλλογική τους δράση στην κατεύθυνση της ανυποχώρητης πάλης, χωρίς συμβιβασμούς, όχι μόνο για να μην θιχτούν περισσότερο τα δικαιώματά τους, αλλά για να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί ώστε να πάρουν πίσω όσα τους έχουν κλέψει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.
Τέλος, αναφέρθηκε στους αγώνες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ και σε συνεργασία με τους συνταξιούχους των άλλων κλάδων και τα ταξικά εργατικά συνδικάτα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη θετική δράση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ-Τραπεζών κλπ. Γεγονός που δίνει ώθηση στο συνταξιουχικό κίνημα και αναβαθμίζει τις προοπτικές του αγώνα.
Στη συγκέντρωση, μετά από συζήτηση, οι συμμετέχοντες αποδέχτηκαν την πρόταση της διοίκησης του Συνδέσμου και προχώρησαν στη σύσταση τοπικής επιτροπής συνταξιούχων για την περιοχή του Θερμαϊκού. Σαν άμεσοι στόχοι της επιτροπής για το καλοκαίρι αποφασίστηκαν:
- Η γνωριμία και η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων
- οι εγγραφές νέων μελών
- η προώθηση της εφημερίδας «Πανσυνταξιουχικός Αγώνας»
- η διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τη διοίκηση του Συνδέσμου, ώστε να επιτυγχάνεται αμφίδρομα η έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν και τις δράσεις που αποφασίζονται.
Για τον καλύτερο συντονισμό, ορίστηκε πενταμελής γραμματεία, η οποία στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης-διακήρυξης προς τους συνταξιούχους της περιοχής, στη μελέτη ειδικών τοπικών ζητημάτων (π.χ. Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, λειτουργία των ΚΑΠΗ κλπ.) και στην προετοιμασία παρεμβάσεων όπου απαιτείται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.