Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Τελετή μνήμης για τους 14 εκτελεσμένους της Ν.Ευκαρπίας

Τελετή Μνήμης για τους 14 πατριώτες από την Ευκαρπία που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1944, διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά το Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο των εκτελεσμένων 14 Παλικαριών, στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας. Θα συμμετάσχουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ευκαρπίας «Ουσάκ» και το Σωματείο «Ένωση Μακεδονία».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Στις 10:00 θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας και στις 10:30 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των 14 Παλικαριών. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
Στις 11:15 θα γίνουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει δεξίωση στο χώρο του μνημείου.

Στις 31 Ιουλίου 1944 , ταγματασφαλίτες του φοβερού συν εργάτη των Ναζί, Δάγκουλα, εφορμούν χωρίς αιτία στον φτωχό οικισμό της Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης όπου συλλαμβάνουν και εκτελούν 14 αθώους πολίτες στο λατομείο της περιοχής οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φτωχοί αγρότες και πρόσφυγες, κάτοικοι του συνοικισμού …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.