Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Το παραλιακό μέτωπο, ο δήμος Θερμαϊκού και η Περιφέρεια

Ρωτάμε: Πως είναι δυνατό να πραγματοποιείται σύσκεψη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού και σ’ αυτή να μην παραβρίσκεται ο Δήμος με τη μεγαλύτερη παραλία στον κόλπο της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θερμαϊκού; Ζητάμε κάποια εξήγηση. Δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη ο δήμος Θερμαϊκού ή προσκλήθηκε και δεν πήγε; Θα βρεθεί κάποιος να μας απαντήσει;

Αναλυτικά το ρεπορτάζ για το θέμα αυτό, όπως το μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:
Ένα παραλιακό μέτωπο μητροπολιτικού χαρακτήρα, που θα στοχεύει στην παράκτια αναψυχή, θα διαθέτει άξονα περιπάτου και θα προωθεί τη μετακίνηση μέσω ποδηλάτου είναι ο στόχος της μελέτης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που δρομολογεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και τους δήμους της περιοχής. 
Η μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου θα προβλέπει ακόμη τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία και τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό και θα συνταιριάζει δράσεις με τους υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αθλητισμού, υπαίθριας αναψυχής, αλλά και με νέες τουριστικές υποδομές στο παραλιακό μέτωπο, όπως οι μαρίνες.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας - Χορτιάτη και του ΤΕΕ/ ΤΚΜ), η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της μητροπολιτικής της αρμοδιότητας, ξεκινά τη διαβούλευση για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό, ώστε να καταγραφούν οι προθέσεις των δήμων για τις χρήσεις που επιθυμούν στις περιοχές ευθύνης τους. Στη διαδικασία ωρίμανσης θα γίνουν μελέτες για δράσεις και ενέργειες που πρέπει να υποστηριχτούν ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. 
Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι η περιοχή που αφορά το σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται από τη λίμνη Καλοχωρίου μέχρι το Αγγελοχώρι και υπογράμμισε: «το σχέδιο αυτό θα προκύψει από τη συνεργασία και το αποτέλεσμα της συνεργασίας των φορέων του τόπου. Η πόλη έχει και περιφερειάρχη και δήμαρχο θεσσαλονίκης και δημάρχους. Δεν έχει πατερούληδες και δεν χρειάζεται και δεν θα ανεχτεί πατερούληδες». 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ανέφερε ότι το ειδικό χωρικό σχέδιο είναι ένα εργαλείο που έδωσε η πολιτεία για να σχεδιάζονται μεγάλης κλίμακας μητροπολιτικής διαχείρισης έργα και πρόσθεσε ότι το εν λόγω σχέδιο θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια.
Ερωτήματα για το τρόπο εκπόνησης του σχεδίου διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των πολιτικών σε ό,τι αφορά την περιοχή των Λαχανοκήπων, να αντιμετωπιστεί το θέμα υπό το πρίσμα των αλλαγών στον ΟΛΘ, να δοθεί ώθηση στην παλιά παραλία και να εξεταστεί το θέμα των εκτάσεων στο νέο παραλιακό μέτωπο. 
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια που εκδηλώθηκε για το θέμα ήταν αυτή της περιφέρειας, δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία. 
- Οι έξι ενότητες του παραλιακού μετώπου
Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση από το ΤΕΕ / ΤΚΜ, το παραλιακό μέτωπο προτείνεται να οργανωθεί σε έξι ενότητες που περιλαμβάνουν:
1. Τη δυτική πλευρά στην περιοχή του Δενδροποτάμου και στην αρχή της 26ης Οκτωβρίου έως τα δικαστήρια της πόλης. Εκεί προβλέπονται η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων και η λειτουργική ένωση με τις υπερτοπικές χρήσεις της 26ης Οκτωβρίου.
2. Την περιοχή από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το μουσείο ολοκαυτώματος που πρόκειται να δημιουργηθεί. Εκεί προβλέπεται η λειτουργική ένωση της πλατείας Ελευθερίας δια μέσου του ΟΛΘ, του παλιού τελωνείου, των κτιρίων των στάβλων και εγκαταστάσεων του παλιού εμπορευματικού σχεδίου, με τον χώρο του νέου μουσείου ολοκαυτώματος. 
3. Την περιοχή από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Λευκό Πύργο. Πρόκειται για τη συνέχεια του περιπατητικού άξονα με νέα δεδομένα που αφορούν τη διαπλάτυνση και τη μεταφορά του ποδηλατόδρομου, ανεξάρτητα από την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης.
4. Το τμήμα από το Λευκό Πύργο που περιλαμβάνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ποσειδώνειο και τους Μύλους Αλλατίνη και φτάνει έως τα όρια του δήμου Καλαμαριάς. Για την περιοχή αυτή προβλέπεται η λειτουργική της ενοποίηση.
5. Την παράκτια ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς που ακολουθεί τις οδούς Σοφούλη και Πλαστήρα. Εκεί προβλέπεται η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του δήμου τόσο από το Γενικό πολεοδομικό σχέδιο όσο και από το υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα.

6. Το παραλιακό μέτωπο του δήμου Πυλαίας που περιλαμβάνει τις περιοχές, ένθεν κακείθεν, της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την περιφερειακή τάφρο ως το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πράσινα φανάρια). Εκεί προβλέπονται πολεοδομικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής παρέμβασης που θα περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής του μετρό προς το αεροδρόμιο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα του Δήμου Πυλαίας και της εντασσόμενες σε σχέδιο περιοχές.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.