Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ε.Βενιζέλος: «Ανεύθυνα και γελοία» τα περί χρεοκοπίας της χώρας

«Ανεύθυνα και γελοία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τα σχόλια περί επικείμενης παύσης πληρωμών ή για χρεοκοπία, ενώ τόνισε ότι η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός.

«Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα και δυστυχώς και η Ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.
Η κατάσταση, παραδέχθηκε, «είναι σοβαρή» υπό την έννοια, όπως είπε, ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις και γι αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική.
Η παραμονή του στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά «στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της».
Επισήμανε ακόμη ότι τα πολιτικά κόμματα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση, αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για την δήθεν αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επιτρέποντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να τα αναπαράγουν και να τα διογκώνουν.
«Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κεντρικό και μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι η σταθερότητα και η «πολλαπλή εγγύηση» της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών , εστίασε παράλληλα στην «τεράστια» προσπάθεια που καταβάλλεται για να μειωθεί το πρωτογενές της έλλειμμα και για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα από τις αρχές του 2012.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να υποστήριξε ότι «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους» και να εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το νέο έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα «θα αποφέρει έσοδα φέτος», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η χώρα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια».
«Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Μπορώ να επαναλάβω τις θέσεις της χώρας που παρουσίασα και στο Eurogroup», ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι για την εφαρμογή και την απόδοση αυτών των μέτρων, «όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά όλος ο τόπος καταβάλλει και κυρίως πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια».
Με νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών πάντως παρέθετε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν είναι τόσο επείγουσα».
«Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος. Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα», ανέφερε ο Σόιμπλε από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, σύμφωνα με το απόσπασμα των δηλώσεων.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα
Υπό το βάρος των εξελίξεων, κρίσιμη θα είναι η τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με τους επικεφαλής της τρόικας ο κ. Βενιζελος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και οι στόχοι για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, εκτός από την τρόικα, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμούς που εκπροσωπεί η τρόικα, και με την Επιτροπή, τον Ολι Ρεν, με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Λίπτον, που είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ.

Κομισιόν: Αγνωστη η ημερομηνία άφιξης της τρόικας
Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Οπως δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, «δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα».
Σε ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Ρεν είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ευρωζώνη αποφάσισε να αναβάλει για τις αρχές Οκτωβρίου την απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΟΙΚ με Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη
Χθες το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Ecofin. Το βράδυ, ο υπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

ΛΑΟΣ: Μόνη λύση οι εκλογές
Την προσφυγή στις κάλπες «βλέπει» ως μόνη λύση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναβολή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
«Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει χρονοκαθυστέρηση. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά», ανέφερε.

ΣΥΝ: Κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού
Για «κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας» σε μια προσπάθεια να προλάβει «τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην κοινωνικά άδικη πολιτική της αλλά και να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της που οδηγεί την χώρα μας στην πλήρη κοινωνική χρεοκοπία», έκανε λόγο το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την αναβολή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού.
Προειδοποίησε επίσης ότι η κυβερνητική τρομοκρατία «θα γυρίσει μπούμερανγκ» στην ίδια την κυβέρνηση.
«Ο λαός μας δεν τρομοκρατείται. Θα αντισταθεί και θα ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Η μόνη εγγύηση για τη σωτηρία της χώρας είναι η ένταση των ενωτικών αγώνων του λαού και της νεολαίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Ενημέρωση των κομμάτων ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά
Ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά.
«Η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.