Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοφανής αυθαίρετη ενέργεια το κλείσιμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας

Λόγω του γνωστού προβλήματος στατικότητας που υπήρχε μόνο στο ένα από τα 8 κτίρια!
Με μία πρωτοφανή αυθαίρετη ενέργεια, λειτουργώντας στη λογική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι», ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης,  επικαλούμενος «ακαταλληλότητα των κτιρίων», έδωσε την Παρασκευή εντολή να κλείσει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, που είναι εγκατεστημένη και λειτουργούσε ανελλιπώς επί 38 χρόνια τώρα στη Νέα Μηχανιώνα.

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας ήταν ανάστατοι, μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός και απέδιδαν την υπουργική απόφαση στην προσπάθεια που αρκετά χρόνια κατέβαλαν κάποιοι να πάψει η ΑΕΝ Μακεδονίας να λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα, ώστε να μεταφερθεί πιο κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως μας έλεγαν καθηγητές της Σχολής, όντως υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, όμως αυτό αφορά μόνο το ένα από τα συνολικά οκτώ κτίρια της ΑΕΝ Μηχανιώνας. Προσθέτοντας ότι όταν πριν από δύο χρόνια είχε ανακύψει τέτοιο θέμα, πολυμελής επιτροπή της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Πολεοδομίας είχαν εξετάσει τα κτίρια, βρίσκοντάς τα όλα σε καλή κατάσταση πλην του ενός ακατάλληλου που δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια.
Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού όταν πληροφορήθηκε την υπουργική απόφαση δεν έκρυβε την έκπληξή της για την ενέργεια αυτή, ενώ ζήτησε από το Τεχνικό Επιμελητήριο να διενεργήσει τη Δεύτέρα αυτοψία στους χώρους της ΑΕΝ Μηχανιώνας.

Η υπουργική ανακοίνωση
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ως εξής:
«Με εντολή του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας (στη Νέα Μηχανιώνα) λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων.
Ζητήθηκε η συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη λειτουργία της Σχολής. Για την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης αναβάλλεται για ένα μήνα η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής.
Εάν στο διάστημα αυτό δεν επιλυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο κ.Χρυσοχοϊδης, τότε οι σπουδαστές Πλοίαρχοι και Μηχανικοί θα φοιτήσουν για φέτος σε άλλες σχολές της χώρας.
Τέλος ο υπουργός ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής στη Νέα Μηχανιώνα τα τελευταία χρόνια»

Η λειτουργία της ΑΕΝ Μηχανιώνας.
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα της ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και η διάρκεια των σπουδών σ’ αυτές είναι τετραετούς διάρκειας. Οι Α.Ε.Ν. έχουν ως αποστολή:
Τη δημιουργία αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού πλήρως καταρτισμένων με ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική γνώση του αντικειμένου, καθώς και την εξειδίκευση αυτών, βασισμένη στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας.
Η Ακαδημία ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1968, ως Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις τις σχολής «Δημόκριτος», χωρίς τη δυνατότητα παραμονής των σπουδαστών ως εσωτερικών. Το 1973 μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της, στη Ν. Μηχανιώνα, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα και η φοίτηση των παιδιών έγινε εσωτερική.
Το 1975 ιδρύθηκε και η σχολή Πλοιάρχων υπό ενιαία Διοίκηση με τη σχολή Μηχανικών.
Το 1992 μετονομάστηκε σε «Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας» και το 1998 ιδρύθηκε η «Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας», η οποία ανήκει στη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι Ακαδημίες δέχονται απόφοιτους Ενιαίων Λυκείων και Τ.Ε.Ε. ηλικίας 18-24 ετών. Διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την άνετη διαβίωση και τη σωστή εκπαίδευση των σπουδαστών και διδάσκουν σ’ αυτήν καθηγητές πολλών ειδικοτήτων όπως: Μηχανολόγοι – Μηχανικοί, Πλοίαρχοι, Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων, Ηλεκτρολόγοι – Μηχανικοί, Φυσικοί, Κοινωνιολόγοι, Νομικοί, Φυσικομαθηματικοί, Ναυπηγοί, Ραδιοτηλεγραφητές, Ηλεκτρονικοί, Καθηγητές Πληροφορικής και Αγγλικών.

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι κανένας κεραυνός εν αιθρία, αλλά το θέμα της ακαταλληλότητας των κτιρίων το ακούω εδώ και 10 χρόνια από κάποιον φίλο υποδιοικητή της σχολής με βαθμό πλωτάρχη!!!!η ολιγωρία και η αδιαφορία βαρύνει το υπουργείο , το οποίο τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτε!!!!
    Σάββας Παντζαριδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Είναι δυνατόν να μετακινηθούν όλοι σε άλλες πόλεις. Έχουμε πληρώσει ενοίκια και έχουμε μετακινήσει οικοσκευές.
    Όλο το καλοκαίρι τι έκανε ο υπουργός???. Ένα κτήριο είναι. Δεν μπορούσαν να κάνουν εργασίες τρεις μήνες τώρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.