Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια

Σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενδέχεται να προκύψεις τις επόμενες ημέρες, καθώς οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, ετοιμάζονται να καταλάβουν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης αλλά και τα δημαρχεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του έργου της καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τον ασκό του Αιόλου, που άνοιξε προσφάτως με την απόφαση των δήμων Λαγκαδά και Χαλκηδόνας να αναθέσουν σε ιδιώτη τον τομέα καθαριότητας, επιχειρεί να κλείσει η ομοσπονδία εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), φοβούμενη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών τείνει να γίνει καθεστώς.
"Θα μας βρουν απέναντί τους όσοι δήμαρχοι ξεχνούν ότι η καθαριότητα είναι δημόσιο αγαθό", διαμηνύουν οι συνδικαλιστές και προειδοποιούν ότι, αν προχωρήσουν οι αναθέσεις, θα απαντήσουν με απεργίες στους ΧΥΤΑ, αποκλεισμούς και καταλήψεις δημαρχείων.
Ήδη κλιμάκιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σε δήμους, όπου συζήτησε με δημάρχους και με εργαζομένους το επίμαχο θέμα της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. Τα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θέμη Μπαλασόπουλο, επισκέφτηκαν τους δήμους Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Λαγκαδά, Θέρμης και Καλαμαριάς, ενώ περιόδευσαν και στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Στον δήμο Λαγκαδά, το κλιμάκιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ιωάννη Αναστασιάδη, ο οποίος το ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων βγαίνει στον αέρα στις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιλεγεί ανάδοχος εργολάβος το συντομότερο δυνατόν.
Οι συνδικαλιστές αντιπρότειναν στον δήμαρχο να προσλάβει συμβασιούχους για να καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε αμετάπειστος, λέγοντας ότι η απόφαση έχει πλέον παρθεί και πως η πρόχειρη λύση των συμβασιούχων δεν θα λύσει τα προβλήματα της περιοχής. "Εφόσον οι αναθέσεις προχωρούν και οι δήμαρχοι δεν κάνουν πίσω, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν την άλλη εβδομάδα στο γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας", τόνισε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης. Μάλιστα κάλεσε τους εργαζομένους σε όλους τους δήμους να αντισταθούν απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις που διακυβεύουν εργασιακές θέσεις στους δήμους.

Έτοιμοι να κλείσουν και τον ΧΥΤΑ     
Οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι οι αποφάσεις των δημάρχων είναι ειλημμένες σχετικά με την καθαριότητα, προσανατολίζονται, το επόμενο διάστημα, να προβούν σε καταλήψεις και σε αποκλεισμούς δημαρχείων, καθώς και σε συλλαλητήρια. Η απόφαση ωστόσο θα οριστικοποιηθεί την άλλη Πέμπτη στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.
Με απόφαση εξάλλου της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αποκλειστεί και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στην περίπτωση που προχωρήσει η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης, το οποίο χωροθετείται στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Μοναστηρίδη, το κλιμάκιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε και με τους εργαζομένους στον ΧΥΤΑ, στους οποίους διεμήνυσε ότι θα καλύψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν ενάντια στην κατασκευή τέτοιων έργων. Ανάλογες κινητοποιήσεις, με την κάλυψη της ομοσπονδίας, θα γίνουν σε όλη τη χώρα, όπου προγραμματίζονται αντίστοιχα έργα.
Το έργο πάντως δρομολογείται, μαζί με την αντίστοιχη μονάδα του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, αφού ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) ενέκριναν την προμελέτη, ενώ είναι πολύ πιθανόν ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου να βγει στον αέρα το επόμενο διάστημα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής του Λαγκαδά, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στην κατασκευή του εργοστασίου.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.