Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Φοροκαταιγίδα με αποδείξεις, απολύσεις, παρακράτηση φόρου, αντικειμενικές και πετρέλαιο


Φοροκαταιγίδα με αναδρομική παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο του 2011 στο τελευταίο δίμηνο του έτους, φοροπαγίδα για όσους δε συγκεντρώσουν αποδείξεις φέτος, αλλά και απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο, εφόσον δεν… περπατήσει η εργασιακή εφεδρεία προβλέπει, μεταξύ άλλών, η εξειδίκευση του νέων μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα και παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προανήγγειλε ακόμη αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά και εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από το 2012.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το «κόλπο» των αποδείξεων, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος, αποδείξεις αξίας ανάλογης του εισοδήματός τους. Αν η αξία είναι χαμηλότερη, τότε θα πληρώνουν πρόστιμο 10% επί της διαφοράς. Επίσης, οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο όριο και οι φορολογούμενοι δε θα έχουν κανένα όφελος με μείωση φόρου. Αντιθέτως, θα τιμωρούνται, αν δεν υποβάλουν συγκεκριμένου ύψους αποδείξεις.
Μέχρι τώρα, το όριο των αποδείξεων ήταν στο 25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ. Στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα παραδείγματα που έδωσε χτες ο κ. Βενιζέλος, ο φορολογούμενος θα υποχρεώνεται να υποβάλει αποδείξεις αξίας από 30% έως 50% ή ακόμη και 60% (!) του εισοδήματός του.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ, ο οποίος έπρεπε με το ισχύον καθεστώς να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% αυτού, δηλαδή 10.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ, εφόσον το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματός του ανέβει στο 30%. Εάν δεν τα καταφέρει, όμως, και συγκεντρώσει αποδείξεις π.χ. 10.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 200 ευρώ πέρα από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία με τη νέα φορολογική κλίμακα. Πρόκειται για άλλη μια κρυφή επιβάρυνση των μέτρων που θα περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα εξειδικεύει όλα τα γνωστά μέτρα, αλλά θα περιέχει και πρόσθετα.
 Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όμως, δε σταματούν εδώ. Σημαντική θα είναι η αύξησή τους λόγω της δραστικής μείωσης -και σε κάποιες περιπτώσεις της πλήρους κατάργησης- και μάλιστα αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, των φοροαπαλλαγών που αφορούν, για παράδειγμα, τις ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα ζωής κ.λπ., που πιθανότατα θα προστίθενται στις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες.
Εξάλλου, αυξημένη θα είναι η παρακράτηση φόρου, πιθανότατα από την 1η Νοεμβρίου, καθώς το νέο αφορολόγητο όριο αλλά και όλα τα μέτρα που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους επόμενους μήνες, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν με τη φορολογική δήλωση του 2012 να πληρώσουν «φουσκωμένους» φόρους σε σχέση με φέτος.
Με εντολή στα λογιστήρια η παρακράτηση θα γίνεται με αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ αντί των 8.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Ιουλίου και των 12.000 ευρώ, που ήταν μέχρι και τον Ιούνιο. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε δραματική αύξηση της φορολογίας, που θα γίνει αισθητή φέτος με την παρακράτηση και το 2012 με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Σχετικά με το αφορολόγητο όριο, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε χτες ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, που έχουν όμως εισοδήματα μόνο από τη σύνταξή τους, αλλά και τους νέους κάτω των 30 ετών. Γι' αυτούς το όριο θα κυμανθεί από 9.000 έως 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο σενάριο τα 9.500 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το αφορολόγητο.
  
Πετρέλαιο θέρμανσης
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, επίσης, εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012, με την πρόβλεψη επιστροφής φόρου σε αδύναμα νοικοκυριά περιοχών με βαρύ χειμώνα. Για φέτος, από τις 15 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 5-6 λεπτά ανά λίτρο σε σύγκριση με την περυσινή τιμή, λόγω της αύξησης του ΕΦΚ που επιβλήθηκε με το μεσοπρόθεσμο.
Το 2012, όπως ανακοίνωσε χτες ο κ. Βενιζέλος, θα εξισωθεί ο φόρος, αλλά από φέτος οι αρμόδιες αρχές θα δημιουργήσουν τη νέα βάση δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει τους υπόχρεους που θα δικαιούνται επιδότηση. Τα κριτήρια για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αντικειμενικά, αφού θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες αλλά και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Με βάση τις σημερινές τιμές, το 2012 η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί από 900 ευρώ ο τόνος σε 1.350-1.400 ευρώ.

… και αντικειμενικές τιμές
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει και εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των τιμών στην αγορά. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Θα προβλέπεται ειδικότερα η προσαρμογή των αντικειμενικών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, αυξάνοντας δραματικά περίπου 20 φόρους και τέλη, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι από τις αρχές του 2012 να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές των ακινήτων και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.