Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοφανές κύμα φυγής από το Δημόσιο!

Για πρώτη φορά καταγράφεται στην ελληνική ιστορία μία τέτοια έξοδος
Πρωτόγνωρο στην ελληνική ιστορία κύμα φυγής από το Δημόσιο για συνταξιοδότηση, επικρατεί στους δημόσιους υπαλλήλους εν όψει της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας καθώς και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Περίπου 100.000 υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βρίσκονται με τη συνταξιοδότηση στο χέρι.

«Τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών από τις παραιτήσεις υπαλλήλων έχουν πάρει φωτιά», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), Θανάσης Τσακανίκας, για να προσθέσει ότι «το κύμα φυγής στη σύνταξη είναι άνευ προηγουμένου».
Να σημειωθεί ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και για τις συντάξεις, για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους.
Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους «παλιούς» και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να ξεκινά από τα 142 ευρώ (για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια) και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ το μήνα (για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία).
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993, καθώς και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Τα πρώτα «θύματα» των αλλαγών θα είναι οι εργαζόμενοι που θα βγουν στην εφεδρεία, καθώς η συνταξιοδότησή τους θα συνδυαστεί με τις μειωμένες (στο 60% του βασικού μισθού) αποδοχές της τελευταίας χρονιάς.

Νέο «μαχαίρι» στο εφάπαξ
Το κύμα φυγής στη σύνταξη οδηγεί σε έκρηξη των προβλημάτων τα ασφαλιστικά ταμεία των δημόσιων υπαλλήλων. Δραματική είναι η κατάσταση στο ΤΠΔΥ (καταβάλλει το εφάπαξ) με μαύρη τρύπα 1,7 δισ. ευρώ και με το οργανικό έλλειμμα να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ ανά έτος. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ (πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί), αφού και οι αναλογιστικές μελέτες οδηγούν σε εκρηκτικά ελλείμματα.

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.