Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοψία των κτιρίων της ΑΕΝ Νέας Μηχανιώνας από μηχανικούς του ΤΕΕ

Επιτροπή μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αυτοψία στους χώρους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας, για να αποφανθεί για το κατά πόσο είναι επικίνδυνα τα κτίρια της ΑΕΝ, όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, που διέταξε την Παρασκευή το κλείσιμο της Ακαδημίας «λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων».

Η διενέργεια αυτοψίας, αποφασίστηκε από τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την  επαφή που είχε ο δήμαρχος  Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τάσο Κονακλίδη.

Όπως δήλωσε στο «Φάρο του Θερμαϊκού» ο κ. Αλεξανδρής, μόλις ετοιμαστεί η έκθεση των μηχανικών του ΤΕΕ, θα μεταβεί αμέσως στην Αθήνα για να την παραδώσει στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ώστε ο τελευταίος να αντιληφθεί ότι έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης και να μεταπειστεί σχετικά με το «λουκέτο» της ΑΕΝ Νέας Μηχανιώνας.


Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ από τον περασμένο Μάϊο υπήρχε έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας όπου ασαφώς διατυπώνονταν η εκτίμηση περί ενδεχόμενου προβλήματος στη στατικότητα της ΑΕΝ Μηχανιώνας, η έκθεση αυτή αποκρύφτηκε  και δεν στάλθηκε στο δήμο Θερμαϊκού, όπως κανονικά έπρεπε, για ενημέρωση της δημοτικής αρχής.


Για το θέμα που ανέκυψε, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο δημαρχείο Θερμαϊκού έκτακτη σύσκεψη του δημάρχου κ. Αλεξανδρή με τους επικεφαλείς όλων των παρατάξεων, προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το χειρισμό του  σοβαρού αυτού ζητήματος. Από τη σύσκεψη, απουσίαζε μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης που έλειπε εκτός Θεσσαλονίκης. Δήλωσε όμως ότι συντάσσεται με όποια απόφαση ληφθεί.  Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε όμως να πραγματοποιηθεί αυτή όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες της διοίκησης του δήμου επί του θέματος, ώστε να υπάρχει σφαιρική ενημέρωση του σώματος.


Παράλληλα, οι αντιδήμαρχοι Διοικητικών και Οικονομικών κ.Κωστής Κούτουκας και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης επισκέφθηκαν τους χώρους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, περιηγήθηκαν στα κτίρια και συζήτησαν με τους καθηγητές της ΑΕΝ. Όπως μας είπαν, όντως εκτός από ένα ή δύο το πολύ κτίρια που δείχνουν εμφανώς ότι έχουν προβλήματα, τα υπόλοιπα, που είναι όλα ισόγεια και στηρίζονται σε τεράστιες κολώνες, δεν φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες. Απλώς χρειάζονται μία μικρή συντήρηση, που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.


Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της ΑΕΝ από τη Νέα Μηχανιώνα, βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των περισσοτέρων πολιτών του δήμου Θερμαϊκού, κυρίως της Μηχανιώνας.  Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στην οποία φοιτούν περισσότεροι από 700 σπουδαστές, ενώ υπάρχουν και άλλοι 100 περίπου διδάσκοντες και τεχνικοί για τα εργαστήρια, έδινε μέχρι τώρα ζωή στην περιοχή. Με τους επαγγελματίες να σημειώνουν ότι σε αυτές τις συνθήκες της βαθειάς οικονομικής κρίσης, η απομάκρυνση των σπουδαστών θα σήμαινε το θάνατο της Μηχανιώνας


Αντικείμενο συζητήσεων ήταν όμως και τα κίνητρα της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το κλείσιμο της ΑΕΝ Μηχανιώνας.  Οι περισσότεροι την απέδιδαν σε λαθεμένη πληροφόρηση του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη με διογκωμένα στοιχεία, φωτογραφίζοντας μία μικρή ομάδα καθηγητών που εδώ και χρόνια επιδίωκαν τη μεταφορά της ΑΕΝ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους χώρους της Διεθνούς  Έκθεσης ή στον «Ευκλείδη» για να σταματήσουν να πηγαινοέρχονται στη Ν. Μηχανιώνα. Χωρίς όμως να βλέπουν τον κίνδυνο με το κλείσιμο της ΑΕΝ Μηχανιώνας, να μην μεταστεγαστεί αυτή, κάτι που θα απαιτούσε τεράστια έξοδα, λόγω των εξειδικευμένων εργαστηρίων που διαθέτει, αλλά να διασκορπιστούν σπουδαστές και καθηγητές σε κάποια άλλη από τις υπόλοιπες ΑΕΝ που λειτουργούν στον Ασπρόπυργο, την Πρέβεζα, την Κύμη, το Αργοστόλι, τη Χίο, την Ύδρα, τις Οινούσσες, τη Σύρο και τα Χανιά. 


Για να δείτε βιντεάκι που ετοίμασαν κάποιοι σπουδαστές της ΑΕΝ με τα κτίρια της Ακαδημίας, πατήστε ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=aQsAjvWfEdM&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.