Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ε.Βενιζέλος: "Αμετάκλητη εθνική επιλογή η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ


«Είναι αμετάκλητη εθνική επιλογή η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ», τόνισε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε μπορεί, λόγω του μεγέθους της, να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης
Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι οικονομικές δομές της χώρας συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πάντως τη βούληση της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει οριστικά «με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».
Tα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ διέψευσε νωρίτερα σήμερα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας. «Δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα. Σαφώς όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΝΤ: Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την Ελλάδα
Την απόλυτη δέσμευσή της να παραμείνει στην ευρωζώνη έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε εν τω μεταξύ στο Reuters την Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε παράλληλα ότι και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν και αυτές δεσμευθεί να διασφαλίσουν της ακεραιότητα του ευρώ.
«Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τη χώρα όσο αυτή βοηθάει τον εαυτό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την επιστροφή της τρόικας η συμφωνία για τη δόση
Tην ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στους δανειστές της χώρας, ξεκαθαρίζουν ότι για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Με δηλώσεις τους στο Reuters, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μετά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη απόψε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας θα υπάρξουν και νέες επαφές, προτού η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης τον επόμενο μήνα.
Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης.
ΔΝΤ: Ύφεση 5% το 2011
Εν τω μεταξύ, στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένει ακόμη βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα φέτος και τον επόμενο χρόνο, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις του.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση στο -5% το 2011 και στο -2% το 2012.
Πάντως, ο αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα φάνηκε τη Δευτέρα ακόμα πιο απαισιόδοξος, δηλώνοντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί 5,5% φέτος με την ύφεση να συνεχίζεται και το 2012, για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Επιπλέον, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ανώτατο επίπεδο του δημόσιου χρέους στο 189% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 172%, που ανέφερε στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι έλαβε υπόψη του τις λογιστικές αναπροσαρμογές: αναθεωρήσεις στοιχείων για προηγούμενα έτη, "καλύτερη ενημέρωση για τις υπερημερίες πληρωμών" του κράτους και τα νέα δεδομένα για τις συμβάσεις που συνήψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (τα "swaps").
Η πρόβλεψη για το 2011 παρέμεινε αμετάβλητη στο 166% του ΑΕΠ. Αλλά αυτές για τα επόμενα έτη μετά το 2012 έχουν τροποποιηθεί αναλόγως: 188% το 2013 (έναντι 170% τον Ιούνιο), 179% το 2014 (έναντι 160%) και 165% το 2015 (έναντι 146%).
Το Ταμείο, ωστόσο διευκρίνισε, ότι αυτό δεν αλλάζει τις απόψεις του για τη χώρα, με την οποία συζητά από το τέλος Αυγούστου τους όρους πληρωμής της έκτης δόσης του δανείου των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει χορηγήσει το Μάιο του 2010. «Οι μακροοικονομικές, νομισματικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2011 και οι μεσοπρόθεσμες είναι σύμφωνες με εκείνες που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ» σύμφωνα με το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.