Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τα "φρακαρισμένα" κοιμητήρια και οι καραδοκούντες νεκροθάφτες


Ένα θέμα, που έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά κοιμητήρια της περιοχής, έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το σοβαρό αυτό ζήτημα που ταλανίζει τους κατοίκους, κυρίως τους συγγενείς των κεκοιμημένων, των νεκρών μας.

Ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις πολιτών που αναφέρουν ότι πλήρωσαν ένα ποσό μεταξύ 150 και 200 ευρώ σε ιδιώτες νεκροθάφτες που καιροφυλακτούν έξω από τα νεκροταφεία της περιοχής.
«Αφήσατε ιδιώτες εννέα μήνες τώρα να σκάβουν στα νεκροταφεία της περαίας, της Μηχανιώνας και των άλλων δημοτικών κοινοτήτων, αρμέγοντας τον κόσμο, αντί να φροντίσει ο δήμος το θέμα αυτό», κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ο επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία».
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, επέκρινε τον κ. Μαυρομάτη για την εκμετάλλευση ενός θέματος που ο ίδιος προκάλεσε με τις απανωτές προσφυγές του κατά των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που προέβλεπαν μεταξύ των άλλων και την οριστική τακτοποίηση αυτού του ζητήματος.
«Ξέρετε τις δυσκολίες που εσείς δημιουργήσατε με τις προσφυγές σας κατά της «Τουριστικής Επιχείρησης», μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί και το δημοτικό γραφείο κηδειών που θα φροντίσει οριστικά και αυτό το θέμα. Από την ώρα που απορρίφθηκαν οι προσφυγές σας και επιτέλους θα μπορέσει να λειτουργήσει η Τουριστική, τότε θα τακτοποιηθεί οριστικά και το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, μία εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί. Και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πολιτική εκμετάλλευση του ενταφιασμού των νεκρών.

«Φράκαραν» τα κοιμητήρια του δήμου
Με την ευκαιρία της ανακίνησης του ζητήματος αυτού, πρέπει να πούμε την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού, καθώς τα υπάρχοντα κοιμητήρια «φράκαραν», με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της ταφής των νεκρών ακόμη και στους διαδρόμους των νεκροταφείων.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα κοιμητήρια της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Επανομής και της Νέας Μηχανιώνας, όπου κατάντησε μαρτύριο η εξεύρεση κάποιου κενού τάφου για νέο ενταφιασμό.
Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης που παρατηρείται στην περιοχή, ωστόσο τα σχέδια της δημοτικής αρχής για δημιουργία νέου χώρου κοιμητηρίων στην Περαία «σκοντάφτουν» στην έλλειψη χρηματοδότησης.
«Η κατάσταση είναι πράγματι οριακή, και σε πρώτη φάση προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με εντατικοποίηση του προγράμματος εκταφών μετά από πέντε χρόνια. Ακόμη κι έτσι, όμως, προκύπτει πρόβλημα με τα οστεοφυλάκια, καθώς δεν επαρκούν οι χώροι για την αποθήκευση των οστών», λέει ο αντιδήμαρχος κ.Γιώργος Λαζαρίδης.
Στην αποσυμφόρηση της κατάστασης θα μπορούσε να συμβάλει η ολοκλήρωση των νέων κοιμητηρίων που προγραμματίζονται να γίνουν στις διάφορες δημοτικές κοινότητες, όμως το θέμα κολλάει στην έλλειψη κονδυλίων, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή.
Όπως μας εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θερμαϊκού κ. Λευτέρης Κεραμιδάκης, ενώ οι σχετικές μελέτες χωροθέτησης των νέων κοιμητηρίων ολοκληρώθηκαν με κονδύλια από το πρόγραμμα «Θησέας», εντούτοις το επενδυτικό πρόγραμμα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν τα κοιμητήρια παραμένει «νεκρό» εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.
Στην ανάγκη κατασκευής νέων κοιμητηρίων αλλά και τροποποίησης του υπάρχοντος κανονισμού για τη λειτουργία τους αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ.Κυριάκος Στεφανίδης. «Δυστυχώς, και τα οκτώ δημοτικά κοιμητήρια που υπάρχουν στα αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα είναι υπερπλήρη και σε άθλια κατάσταση. Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στους Νέους Επιβάτες, όπου διαπίστωσα πως γίνονται ταφές ακόμη και στους διαδρόμους των κοιμητηρίων και πλέον τίθεται ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο κ. Στεφανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.