Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

Με την πλάτη στον τοίχο, βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που επισημαίνουν ότι η Αθήνα έχει περιπέσει πλέον σε πολιτική απελπισία, μετά την επιδείνωση του ελληνικού αδιεξόδου.
«Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης», ήταν η πρώτη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.
Η τρόϊκα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εκμεταλλευόμενοι την δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, απαιτούν πλέον ακύρωση όλων των προσλήψεων που έγιναν το 2010 και το 2011, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέο σκληρότερο ασφαλιστικό, περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, νέους  έμμεσους φόρους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται η κάλυψη τρύπας ύψους 2,5 περίπου δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς το χαράτσι στα ακίνητα κρίθηκε ανεπαρκές, ενώ χαρακτηρίζεται ως “μη δομικό” μέτρο.
Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε κανένα περιθώριο να διαπραγματευτεί καθώς η εκταμίευση της έκτης δόση εκκρεμεί και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Γιούρογκρουπ της 3ης Οκτωβρίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λέει σε όλα ναι, για να μην ενεργοποιηθεί το plan B, το οποίο προτείνουν οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία, οι κυβερνώντες τη Φιλανδία, οι Ακροδεξιοί στη Γαλλία και άλλοι ευρωσκεπτικιστές ή απλώς απηυδισμένοι από το ελληνικό αδιέξοδο.
Την επόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ευ. Βενιζέλο θα επιχειρήσουν να κλείσουν την τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011 και να κλειδώσουν τον προϋπολογισμό του 2012, η ψήφιση του οποίου θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, δυο μήνες νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες.

“Εποικοδομητική συνεργασία” εν μέσω αντιδράσεων
Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να συνεργαστεί εποικοδομητικά, την ώρα που έχει σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδης πολιτική και κοινωνική συναίνεση και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναβρασμού.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς την επόμενη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει νέα μέτρα. Αλλά είναι εξίσου δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του Γιούρογκρουπ.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει όλα όσα απαιτούν οι εταίροι, για να απελευθερώσουν τον Οκτώβριο τη δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στον διεθνή Τύπο δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ, ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση το πρόγραμμα PSI για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των εγγυήσεων, παρότι καταγράφεται πρόοδος. Έτσι κι αλλιώς, οι εταίροι δεν πρόκειται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το πακέτο της δεύτερης ελληνικής διάσωσης, αν δεν πειστούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πραγματικά αποφασισμένη να βάλει μπροστά τον οδοστρωτήρα και να σαρώσει ό,τι βρίσκει μπροστά της: Δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, φοροφυγάδες και όποιον άλλον έχει ή δεν έχει να δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.