Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιπαράθεση για την "Τουριστική"


Το θέμα της «Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού» (ΤΕΘ), που δημιούργησε ο δήμος Θερμαϊκού και αποτελούσε εδώ και οκτώ μήνες πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης του δήμου και της μείζονος αντιπολίτευσης, ύστερα από τις απανωτές προσφυγές του επικεφαλής της κ. Γιάννη  Μαυρομάτη, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού κατά την αποψινή του συνεδρίαση, μετά και την απόρριψη και της τελευταίας προσφυγής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι οι δημότες του Θερμαϊκού περιμένουν ακόμη τη συγνώμη του κ. Μαυρομάτη για τα εμπόδια και τα προσκόμματα που παρενέβαλε στο έργο της δημοτικής αρχής με τις προσφυγές του για τα «ολίγον λευκά και ολίγον παχουλά ψηφοδέλτια»,  για τη ΔΑΝΕΘ, για την Τουριστική κ.α.
«Κανένας άλλος από την αντιπολίτευση δεν κατέθεσε προσφυγή για τις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για την καλή πορεία του δήμου; Ή μήπως ψάχνετε συνέχεια για δήθεν παρατυπίες προκειμένου να σαμποτάρετε το έργο της δημοτικής αρχής;», ρώτησε ο κ. Αλεξανδρής
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, παρατήρησε ότι οι διαβεβαιώσεις της μείζονος αντιπολίτευσης ότι θέλει το καλό του δήμου και θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή, πέφτουν στο κενό με την πολεμική και τις τρικλοποδιές που βάζει στο έργο της δημοτικής αρχής.
Απαντώντας ο κ. Μαυρομάτης και το στέλεχος της παράταξής του κ. Μπαλασάς, χαρακτήρισαν ως «παραλήρημα» την παρέμβαση του δημάρχου, λέγοντας ότι οι προσφυγές που υπέβαλε η παράταξή τους έχουν σχέση με το νομότυπο των διαδικασιών. Κάλεσαν δε τη διοίκηση να λειτουργήσει στοιχειωδώς το δήμο.  «Εάν ο δήμος πάει πίσω και όχι μπροστά, δεν φταίει η αντιπολίτευση», είπαν.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δικαιολογώντας τις προσφυγές για την ΤΕΘ είπε ότι «οι προσφυγές έγιναν γιατί η Τουριστική δημιουργήθηκε σε χρόνο που δεν έπρεπε». Σημείωσε δε ότι ενώ σε μερικά σημεία συμφωνεί η παράταξή του, όπως οι τουριστικοί σκοποί και το γραφείο τελετών, στα υπόλοιπα διαφωνεί και καταψηφίζει, θεωρώντας ότι υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με τη ΔΑΝΕΘ.
Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Στεφανίδης απευθυνόμενος στον κ. Μαυρομάτη επισήμανε ότι προσπαθεί να περιορίσει την επιχειρηματικότητα που θέλει να αναπτύξει ο δήμος, ενώ ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας σημείωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος που επιτέλους θα μπορέσει να λειτουργήσει η εταιρία χωρίς να επιβαρύνει το δήμο, αλλά με δικούς της πόρους».
Λίγο αργότερα, όταν συζητήθηκε ως πρώτο θέμα η τροποποίηση του καταστατικού της ΤΕΘ, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης χαρακτήρισε ως «πολύπαθη» την υπόθεση της Τουριστικής και εξέφρασε τη χαρά του που «επιτέλους μετά από οκτώ μήνες είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά μία εταιρία που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για το δήμο». Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό του κ. Μαυρομάτη περί επικάλυψης, λέγοντας ότι η διοίκηση χαράζει  την πολιτική και οι δημοτικές επιχειρήσεις την υλοποιούν.
Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ. Απόστολος Οικονομίδης, σημείωσε ότι υπερψηφίζει την τροποποίηση του καταστατικού της ΤΕΘ, επισήμανε όμως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ταλανίζει επί οκτώ μήνες το δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να υπάρξει μία συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον έλεγχο του καταστατικού της εταιρίας.
Τη συμφωνία του με τη δημιουργία της Τουριστικής διατύπωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία των Πολιτών» κ. Νίκος Παράσχου, δήλωσε όμως ότι διαφωνεί με κάποια άρθρα του καταστατικού της που τα χαρακτήρισε ότι «αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα».
Αναφερόμενη στην ΤΕΘ η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη διατύπωσε τη θέση αρχής ότι οι διάφορες δραστηριότητες θα πρέπει να προσφέρονται από τους δήμους και όχι από δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.
Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο δήμαρχος κ.Αλεξανδρής παρατήρησε ότι ένα από τα οφέλη που θα προκύψουν για τους δημότες από τη δημιουργία της ΤΕΘ, είναι η δημιουργία του Γραφείου Τελετών που θα προσφέρει υπηρεσίες με πολύ χαμηλότερο κόστος. «Αυτό δεν είναι υπηρεσία προς τον δημότη;», αναρωτήθηκε.
Στο τέλος η τροποποίηση του καταστατικού της ΤΕΘ ψηφίστηκε από όλους, με τις επιφυλάξεις της παράταξης Μαυρομάτη και του κ. Παράσχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.