Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τα άσχημα οικονομικά του δήμου Θερμαίκού


Τα άσχημα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού, φάνηκαν ανάγλυφα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από αφορμή διάφορα θέματα που ήρθαν για συζήτηση και από τα οποία διαπιστώθηκε ότι με τα άδεια ταμεία, που έχει σήμερα, δεν μπορεί να ασκήσει δραστηριότητα και κυρίως κοινωνική πολιτική.

Οι διαστάσεις της οικονομικής καχεξίας του δήμου, προέκυψαν κατά τη συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου, στα όρια μεταξύ Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας,  δίπλα στο ξενοδοχείο πρώην «Γαλαξίας» που είναι δεσμευμένο εδώ και πολλά χρόνια για την ανέγερση σχολίου.
Από 4 στρέμματα που ήταν αρχικά ο δεσμευμένος χώρος, απέμειναν 750 τ.μ. καθώς οι ιδιοκτήτες τους πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων των οικοπέδων, ενώ ο δήμος για να μπορέσει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο θα πρέπει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη του το ποσό των 300.000 ευρώ. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα, μοιραία ο χώρος αυτός θα χαθεί για το δήμο, παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες για σχολική στέγη.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση του δήμου, με τις εντάξεις νέων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, θα μπορέσουν να χαρακτηριστούν χώροι για σχολική στέγη, αθλητικές δραστηριότητες και παιδικές χαρές.


Η πορεία του προϋπολογισμού
Στο τέλος της συνεδρίασης, όταν συζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Κωστής Κούτουκας ενημέρωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα έσοδα ανήλθαν στα 5.200.000 ευρώ και τα έξοδα 4.500.000. Και παραδέχτηκε ότι υπάρχει απόσταση από το στόχο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας. Αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι ο δήμος θα λάβει το ποσό των 900.000 ευρώ, στο ταμείο έφτασαν μόνο 147.000 ευρώ. Πάντως δήλωσε  ότι η διοίκηση του δήμου με θρησκευτική ευλάβεια προσέχει ώστε τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Μαυρομάτης σημείωσε ότι με μέσο όρο τα 5 εκατ. ευρώ, στο τέλος του χρόνου τα έσοδα θα φτάσουν τα 20-21 εκατ. ευρώ. Ζήτησε δε να υπάρχει ιεράρχηση στα τιμολόγια που εξοφλούνται.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία του προϋπολογισμού, όπως δεν είναι ευχαριστημένη και η κυβέρνηση με τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. "Όσοι αναφέρονται σε αριθμούς, καλά θα κάνουν να σκέπτονται και την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.