Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Δεν πήραν ούτε ένα ευρώ οι δήμοι για τις ανάγκες της σχολικής στέγης


Οι δήμοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα κρατικά κονδύλια για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, ενώ οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι για να χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία τους αναγκάζονται να βγάλουν λεφτά από το… πορτοφόλι τους, δηλ. τα αποθεματικά των ΟΤΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι είναι πλέον αναγκασμένοι να εκταμιεύσουν χρήματα από τα ελάχιστα που έχουν στην… άκρη, προκειμένου να προβούν σε ελαιοχρωματισμούς των κτιρίων, όπου όμως κρίνεται απολύτως αναγκαίο, καθαρισμό των χώρων (σχολικών αιθουσών), διαγραμμίσεις των δρόμων και σήμανση έξω από τα σχολεία και νοικοκύρεμα των αύλειων χώρων. 
Για πολλούς καλλικρατικούς δήμους μάλιστα, ειδικά της περιφέρειας του νομού, η οικονομική ένδεια είναι τόσο μεγάλη που οι δήμαρχοι ζητούν από το προσωπικό τους να αναλάβουν τα μερεμέτια και τις μικροεπισκευές, αφού δεν υπάρχουν πλέον χρήματα, για να ανατεθεί η συντήρηση σε εξωτερικά συνεργεία.
«Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και αυτό το διάστημα, που στο παρελθόν εργαζόμασταν πυρετωδώς για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, φέτος είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε από… μπαλώματα έως το απόλυτο τίποτα», τονίζει μιλώντας στη «Μ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σημείωσε ακόμα ότι φέτος η πολιτεία εμφανίζεται ακόμα πιο ασυνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δήμους της χώρας, αγνοώντας ότι τα σχολεία πρέπει να συντηρηθούν με κάθε τρόπο έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι το 2010 πολλοί δήμοι υπέστησαν μείωση των κονδυλίων της ΣΑΤΑ για σχολικές συντηρήσεις από 72% έως 92%, ενώ το 2011 (μέχρι και σήμερα) δεν έχει καταβληθεί στους ΟΤΑ ούτε ευρώ από αυτά τα κονδύλια.

Προσωπικό… για όλες τις δουλειές
Στον ενιαίο δήμο Παύλου Μελά, ο πονοκέφαλος της δημοτικής αρχής αφορά σε πρώτη φάση τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων και αυτό γιατί απαιτούνται εργασίες σε 90 συνολικά σχολικές μονάδες και συγκροτήματα. Ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι φέτος το κράτος έδωσε τα λιγότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ στην Τ.Α. για τις σχολικές μονάδες, γεγονός που αναγκάζει τους δήμους να κόψουν από αλλού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. «Σε γενικές γραμμές τα σχολεία και στις τρεις δημοτικές ενότητες είναι καλοσυντηρημένα, ειδικά στην περιοχή της Σταυρούπολης, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με την πλειοψηφία των σχολείων τα οποία χρήζουν αναγκαίων επισκευών» σημείωσε ο δήμαρχος.
Την έλλειψη κονδυλίων παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Δεληγιάννης, λέγοντας πως «λεφτά δεν υπάρχουν και για να επισκευάσουμε κάποια σχολεία επιστρατεύουμε το προσωπικό του δήμου, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να γίνουν οι όποιες απαραίτητες εργασίες». Μάλιστα ανέφερε ότι ο δήμος έκανε προγραμματισμό, βάζοντας ως όριο τις 300.000 ευρώ για τις δαπάνες των συντηρήσεων, για να κατέβει αργότερα στα 130.000 ευρώ και τελικά να κλειδώσει στα 70.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να διαθέσει.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον δήμο Καλαμαριάς, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη οι συντηρήσεις των σχολικών μονάδων θα γίνουν υποχρεωτικά από ίδιους πόρους, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ για τα σχολεία. «Οι ανάγκες στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης είναι δεδομένες, αλλά σε πρώτη φάση θα επιτρέψουμε να χτυπήσει το κουδούνι σε σχολεία που έχουν συντηρηθεί και επισκευαστεί» τόνισε ο κ. Μπακογλίδης, ενώ σημείωσε ότι ελλείψει χρημάτων τα έργα μικρής κλίμακας στα σχολεία θα ενταχθούν αναγκαστικά στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

"Εργοτάξια" στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
Στο μεταξύ, την ώρα που οι περισσότεροι δήμοι δεν μπορούν πληρώσουν ούτε τα… μερεμέτια στα σχολεία για να καλυφθούν οι φθορές των κτιρίων, ο δήμος Νεάπολης - Συκέων εξασφάλισε το ποσό των 4 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια του δήμου για την επισκευή και συντήρηση 70 σχολείων. Σε αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εργολαβίες οικοδομικών εργασιών, συντηρήσεων, επισκευών, ανακατασκευών, μηχανολογικών και στεγανοποιητικών εργασιών και ελαιοχρωματισμού. Την ίδια ώρα, νέα σχολικά κτίρια βρίσκονται στην τελική ευθεία της ένταξής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό δεκάδων άλλων σχολείων. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο λαός μας, κι εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Δηλαδή φροντίζουμε να είμαστε πλήρως έτοιμοι από κάθε άποψη και πιστεύω ότι το επιτυγχάνουμε και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές», επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

5.500 κενά δασκάλων σε όλη την Ελλάδα!
Περισσότερα από 500, για την ακρίβεια 543, είναι τα κενά των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή. 
Το υπουργείο Παιδείας με επείγον έγγραφό του χθες προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητά να πληροφορηθεί εκ νέου τα "λειτουργικά κενά και τα πλεονάσματα για τις ειδικότητες των δασκάλων, των μουσικών, των καθηγητών Αγγλικής και Φυσικής Αγωγής".
Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί 209 κενά. Τα 112 από αυτά αφορούν δασκάλους, 85 νηπιαγωγούς, 6 καθηγητές Αγγλικής, 6 Μουσικούς. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περισσότερα: Μέχρι τώρα λείπουν 134 δάσκαλοι, 42 νηπιαγωγοί, 39 δάσκαλοι φυσικής αγωγής, 63 καθηγητές Αγγλικής και 45 μουσικής. 
Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα είναι μέχρι τώρα 5.500!

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.