Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Έως τέλος Σεπτεμβρίου η εκλογή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλέξει τους προέδρους των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), που αντικαθιστούν τις τοπικές ενώσεις (ΤΕΔΚ), ενώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν αναδειχθεί και οι ηγεσίες στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Την αυλαία των εκλογικών διαδικασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 του προσεχούς Οκτωβρίου, άνοιξε η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η μάχη για την ανάδειξη των ηγεσιών στα νέα συλλογικά όργανα της ΤΑ θα δοθεί κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα να επιχειρεί την επάνοδό του στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), βάσει του «Καλλικράτη», αντικαθιστούν τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ). Στο εξής οι ΠΕΔ θα είναι τα συνδικαλιστικά όργανα των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων όλης της χώρας. Σε ό,τι αφορά την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης (ΤΕΔΚ), μετονομάζεται πλέον σε Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), συμπεριλαμβάνοντας και τις πρώην τοπικές ενώσεις των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Στο δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχουν 25 μέλη, εκ των οποίων τα 15 θα είναι δήμαρχοι και τα 10 δημοτικοί σύμβουλοι. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμά ότι διαθέτει τη δυναμική που μπορεί να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από τη ΝΔ, η οποία φέρεται να ελέγχει τους 21 από τους 38 δήμους της περιφέρειας. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα κριθεί από πολλούς αυτοδιοικητικούς, γνωστούς ως «υποστηρικτές» που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ (είτε ως ανεξάρτητοι είτε ως συνεργαζόμενοι πολυκομματικών συνδυασμών).
Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, το ΠΑΣΟΚ όρισε επικεφαλής για τη μάχη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, που θα… κονταροχτυπηθεί με το «γαλάζιο» δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου.
Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.