Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Διεθνές μπέρδεμα μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία



Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τους όρους συμμετοχής στο δεύτερο δάνειο, καθώς μετά την Αυστρία, τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που το Ελσίνκι εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις.

Το ενδεχόμενο να ζητήσει εγγυήσεις από την Αθήνα ώστε να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, εξετάζει συγκεκριμένα το Αμστερνταμ σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.
«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία ότι αν το Ελσίνκι λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση μας όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας.
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, δήλωσε ότι η χώρα του ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.
Σε δηλώσεις του ο Σλοβάκος υπουργός τόνισε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», παρατήρησε.
Αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει το δεύτερο δάνειο από την ευρωζώνη πρόβαλε νωρίτερα και η Βιέννη, τονίζοντας πως θα ζητήσει το ίδιο αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία αυτή.
«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», εμφανίζεται να δηλώνει ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Harald Waiglein, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, Helsingin Sanomat.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία με τη Φινλανδία δεν έχει λογική από τη στιγμή που στην ουσία άλλες χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν για τις εγγυήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από ό,τι γνωρίζει η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις.
«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τις εγγυήσεις, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν βλέπουμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF. Η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων στην ευρωζώνη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Αυστρία εξετάζει μηχανισμό με τον οποίο κάποιες χώρες θα λάβουν περισσότερες εγγυήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.
«Κάποιες χώρες θα επωφεληθούν αρκετά από τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε ένα μοντέλο όπου οι χώρες αυτές θα λάβουν μικρότερες εγγυήσεις (από τον δημόσιο τομέα)», εκτίμησε ο Waiglein.
ΥΠΟΙΚ: Ανευθυνότητα η κινδυνολογία γύρω από τη συμφωνία με τη Φινλανδία
Mε αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όσον αφορά τη συμφωνία με τη Φινλανδία, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τονίσει ότι το χρηματοοικονομικό σχήμα που συμφωνήθηκε με το Ελσίνκι τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και ότι η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών.
«Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο», επισήμανε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
«Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, αφού, όπως ανέφερε «κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως έθνος».
Επανέλαβε τέλος ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, ενώ έχει δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία της, προκειμένου να βοηθήσει «όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική».
«Φρένο» στα περί παροχής εγγυήσεων σε άλλες χώρες
Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα δεν συζητά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων.
«Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν μας απασχολεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν μπαίναμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν η όλη συμφωνία».
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν την ίδια ώρα ότι στη διάρκεια των σημερινών συσκέψεων υπό τον Πρωθυπουργό, δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων συμμετοχής χωρών στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, καθώς προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι συμμαχικές, απαρτιζόμενες από δύο ή περισσότερα κόμματα.
Εξέφρασαν παράλληλα την εκτίμηση ότι στο επόμενο δίμηνο η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισαν ότι αν μπει κανείς σε μια τέτοια συζήτηση, τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία. Ξεκαθάρισαν πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Φινλανδία.
ΝΔ: Εμείς προβλέπαμε, όταν ο κ. Βενιζέλος πανηγύριζε
Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των εγγυήσεων.
«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
Νωρίτερα, με αφορμή τις αυστριακές ενστάσεις, ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, αλλά η κυβέρνηση «δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει».
«Χθες επισημάναμε ότι οι “εγγυήσεις” που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν. Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει, ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.
Όπως τονίζει μάλιστα, μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, είναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Προειδοποιεί ακόμη ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», αφού όπως σημειώνει, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
«Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
ΣΥΝ: Νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη
«Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί, αλλά και η συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση και η αντίδραση της Αυστρίας σε αυτήν, καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη, που βαθαίνει την κρίση για την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέα μέτρα κοινωνικής διάλυσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ
Σύμφωνα με το Συνασπισμό, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις του κόμματος για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, «αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε άθικτο το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην ευρωζώνη, αλλά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, παγιώνοντας τη λιτότητα, την ύφεση και τη φτώχεια».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ και τις αγορές, μέσα από τους αγώνες των λαών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ανάπτυξη».
Ντ. Μπακογιάννη: Ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου
Αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι «ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά απ’ αυτό».
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία».
Κεντρική συμφωνία στο Eurogroup ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά
«Η αποδοχή της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία ήταν φανερό ότι θα ανοίξει ένα γαϊτανάκι απαιτήσεων και άλλων χωρών», ανέφερε ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας Κορυφής της 21 Ιουλίου να εφαρμόζονται επιβαρύνοντας δυσανάλογα την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, «η κυβέρνηση λαθεμένα μπήκε σε μια τέτοια διαδικασία με τη Φινλανδία, που θα στοιχίσει ένα δισ. ευρώ».
«Αντί να υπερηφανεύεται ότι δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις για τη δανειοδότηση από την Φινλανδία, οφείλει πάραυτα να αναζητήσει οριστική κεντρική συμφωνία στο Eurogroup για την αποφυγή τέτοιων εγγυήσεων που θα μειώσουν τελικά κατά πολλά δισ. το δάνειο του δεύτερου πακέτου».
πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.