Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Δώστε αρμοδιότητες στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού, καθώς ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα είναι μάλλον… διακοσμητικός και καθόλου ουσιαστικός, όπως θα έπρεπε να είναι κανονικά.

Μπήκαμε στο site του δήμου, αναζητώντας τα θέματα που συζητούν τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Χωρίς υπερβολή, το 80% των συζητούμενων θεμάτων και των αποφάσεων που λαμβάνονται, αφορούν τη χορήγηση αδειών σε καταστήματα για χρήση μουσικής! Μα αυτός είναι ο ρόλος τους;

Τι προβλέπει ο «Καλλικράτης»
Σύμφωνα με το  νόμο 3852 της 7ης Ιουνίου 2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, μεταξύ των άλλων έχουν και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
εριμνούν για την καλή κατάσταση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας της τοπικής κοινότητας, εποπτεύοντας τις εργασίες συντήρησης.
-Μεριμνούν για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
-Λαμβάνουν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναθέτουν την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης ζημιών μικρής κλίμακας εάν από την καθυστέρηση αποκατάστασης δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επαρκή υδροδότηση της τοπικής κοινότητας.
εριμνούν για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού.
-Μεριμνούν για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών.
εριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της τοπικής κοινότητας.
αταγράφουν τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι υπεύθυνος της ομάδας πυρασφάλειας της τοπικής κοινότητας.
-Είναι υπεύθυνοι για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας
-Ενεργούν πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις σχετικές διατάξεις.

Τι συμβαίνει σήμερα
Αντί για όλα αυτά, τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ασχολούνται, όπως προείπαμε, στη συντριπτική πλειοψηφία με τις άδειες σε κέντρα για τη χρήση μουσικής, με τον καθορισμό των θέσεων που θα μπουν οι κάδοι των σκουπιδιών ή της στάθμευσης των αυτοκινήτων και άλλα τέτοια δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Αντί να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, να φέρνουν πιο κοντά το δημότη με τη διοίκηση του δήμου, να φροντίζουν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων στους επτά μήνες που πέρασαν, σύμφωνα πάντα με το επίσημο site του δήμου Θερμαϊκού:

-Δημοτική Κοινότητα Περαίας.
Συνεδρίασε 8 φορές στη διάρκεια των οποίων έλαβε 63 αποφάσεις. Στην τελευταία συνεδρίασή του το τοπικό συμβούλιο Περαίας, στις 14 Ιουλίου, ασχολήθηκε με τον «ορισμό θέσεων στάθμευσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ)».

-Δημοτική Κοινότητα Νέων Επιβατών.
Έλαβε οκτώ αποφάσεις. Οι μισές αφορούσαν άδειες για χρήση μουσικής, μία γνωμοδότηση για το φωτισμό των οδών Κιλελέρ και Κανάρη, μία γνωμοδότηση για τους κάδους και η τελευταία απόφαση αφορούσε την εισήγηση προς την αρμόδια Αντιδημαρχία για την πρόσληψη υπαλλήλου καθαριότητας στον Άνω Μπαξέ.

-Δημοτική Κοινότητα Αγίας Τριάδας
Ελήφθησαν 33 αποφάσεις στη διάρκεια έξι συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου. Η τελευταία απόφαση, στις 8 Ιουνίου, ήταν μία προέγκριση για τη χορήγηση άδειας αναψυκτηρίου.

-Δημοτική Κοινότητα Νέας Μηχανιώνας.
Ελήφθησαν 47 αποφάσεις σε 9 συνεδριάσεις. Η τελευταία απόφαση, στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου αναφέρονταν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας επί της οδού Πολυτεχνείου από την 1η Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου, καθημερινά τις ώρες  20.00 μέχρι 1.00

-Δημοτική Κοινότητα Επανομής.
Στη διάρκεια 8 συνεδριάσεων πάρθηκαν 34 αποφάσεις. Μία από τις τελευταίες αποφάσεις αφορούσε την παραχώρηση χώρου στον ΟΣΚ για την ανέγερση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας και W.C. για το 1ο δημοτικό σχολείο Επανομής.

-Τοπική Κοινότητα Αγγελοχωρίου
Είχαμε 12 αποφάσεις σε 7 συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου. Η τελευταία απόφαση, στις 29 Ιουλίου, ήταν μία εισήγηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την αντικατάσταση μέρους του αγωγού ύδρευσης σε μήκος 1.000 μέτρων.

-Τοπική Κοινότητα Νέας Κερασιάς
Στη διάρκεια έξι συνεδριάσεων, ελήφθησαν 18 αποφάσεις. Η τελευταία απόφαση, στις 30 Ιουνίου, το Τοπικό Συμβούλιο εισηγείται στον αντιδήμαρχο Οικονομικών τη διάθεση 1.000 ευρώ για την επισκευή του χλοοκοπτικού μηχανήματος του γηπέδου Ν.Κερασιάς «το οποίο είναι σε κακή κατάσταση και παλαιάς τεχνολογίας».

-Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου
Υπήρξαν 7 συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου όπου ελήφθησαν 19 αποφάσεις. Στην τελευταία του απόφαση, στις 17 Ιουνίου, αιτείται «την συντήρηση των παιδικών χαρών του Μεσημερίου στον εξοπλισμό τους (κούνιες, τραμπάλες κλπ).
Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Όπου τα τοπικά συμβούλια ή θα ασχολούνται με άδειες, ή θα «αιτούνται» και θα «εισηγούνται», καθώς δεν έχουν την παραμικρή αρμοδιότητα, αλλά επίσης δεν υπάρχει και κάποιο κονδύλιο για τη δράση τους. Και όμως, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Καλλικράτη, «Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου». Δυστυχώς, τα τοπικά συμβούλια είναι αυτή τη στιγμή… άφραγκα, επαιτώντας από τη διοίκηση του δήμου για να λειτουργήσουν.
Κατανοούμε βέβαια τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Θερμαϊκού. Οι διοικούντες όμως θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσες περισσότερες αρμοδιότητες παραχωρήσουν στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, τόσο πιο εύκολο και αποτελεσματικό θα είναι το δικό τους έργο. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτό που προέχει είναι να εκλαϊκεύονται κάθε φορά οι δραστηριότητες της δημοτικής αρχής, να γίνονται αντιληπτές από τους δημότες. Έτσι θα αντιμετωπιστεί και η μαύρη προπαγάνδα κάποιων που πιπιλίζουν στα αυτιά των συνδημοτών μας ότι «δεν γίνεται τίποτα στο δήμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.