Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή για προσκύνημα στην Παναγία τη Μηχανιώτισσα


Με τη Θεία λειτουργία και τη δοξολογία, που τελέστηκαν το πρωί της Τρίτης στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και το ιερό προσκύνημα πολλών χιλιάδων λαού προς τιμή της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, ενώ το βράδυ της Δευτέρας, δεν «έπεφτε καρφίτσα» από ένα αμέτρητο πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει όλους τους δρόμους της πόλης κατά την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Μηχανιώτισσας.

Τον αρχιερατικό εσπερινό και την περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας, την οποία οι Μηχανιώτες πρόσφυγες διέσωσαν και έφεραν στη νέα τους πατρίδα από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Στεφανίδης, οι αντιδήμαρχοι Κ.Κούτουκας, Ι.Βασιλειάδης, Κ.Βογιατζής και Γ.Λαζαρίδης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Γκιουλέκας και πολλές χιλιάδες πιστών από το νομό Θεσσαλονίκης και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
 Η συμμετοχή των πιστών ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, και κατά την περιφορά, το μέγα πλήθος των προσκυνητών που ήθελαν να περάσουν κάτω από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, ξεκινούσε από την αρχή της οδού Πολυτεχνείου, στο ύψος του υπαίθριου θεάτρου, απλώνονταν σε όλο το μήκος της οδού Πολυτεχνείου και από εκεί, μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου, έφτανε μέχρι έξω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης.
Εκατοντάδες πιστών, ακολουθώντας μία παράδοση δεκαετιών, ξενύχτησαν για χάρη της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, απλώνοντας κουβέρτες στον περίβολο του λαού, στους χώρους γύρω από το Καψαλάκειο Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και στις νησίδες πρασίνου που υπάρχουν γύρω από το ναό.
Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν έαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστήθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ, φέρνοντας μαζί τους ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγία και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία ήταν γι΄αυτούς πάντοτε «έν ταίς θλίψεσι βοηθός» και «έν τοίς κινδύνοις ρύστις και προστάτις έν τοίς πειρατηρίοις».
Το προσκύνημα των πιστών στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, πιστεύεται ότι θα συνεχιστεί και όλη αυτή την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.