Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αναστάτωση στην Αγία Τριάδα μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων για τις κεραίες


Αναστάτωση, προκάλεσε στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Θερμαϊκού για τις αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκαν κρυφά και συγκεκαλυμμένα σε ταράτσα οικοδομής, χωρίς να έχουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας. Μετά την απόφαση αυτή, που δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, ο δήμος Θερμαϊκού, όπως πληροφορούμαστε, πρόκειται να προχωρήσει σε τακτική αγωγή κατά των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, συμπαραστεκόμενος έμπρακτα στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας, είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να διαταχθεί η απεγκατάσταση και αποξήλωση των κεραιών και η απαγόρευση της λειτουργία τους. Η Δικαστής όμως, κα Ευφροσύνη Φουκαράκη, Πρόεδρος Πρωτοδικών, αποφάσισε ότι έπρεπε να απορρίψει τα αιτήματα του Δήμου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ούτε και σχετικές άδειες της πολεοδομίας. Δηλαδή, οι κεραίες δεν είχαν ούτε άδεια εγκατάστασης, ούτε και άδεια λειτουργίας.
Το δικαστήριο όμως δεν έλαβε υπόψη του τίποτε από τα παραπάνω, κρίνοντας απαράδεκτη την αίτηση του Δήμου «λόγω της αοριστίας της»! Κι αυτό διότι «δεν διαλαμβάνεται σ’ αυτήν για ποιο λόγο είναι επικίνδυνη για την υγεία των περιοίκων δημοτών η ποσότητα της ακτινοβολίας και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπει ο επίμαχος σταθμός βάσης».
Μετά την απόφαση αυτή λοιπόν, εύλογα αναρωτιέται ο κάθε νοήμων πολίτης ποιος είναι ο λόγος που απαιτεί η Νομοθεσία να αδειοδοτούνται οι σταθμοί βάσης κεραιών, όταν είναι αρκετό να μην μπορείς να αποδείξεις αυτό το οποίο δεν κατάφερε ακόμη να συμφωνήσει η επιστημονική κοινότητα;
Πάντως η Πρόεδρος του δικαστηρίου, στο σκεπτικό της απόφασής της, δέχεται ότι παράνομα τοποθετήθηκε ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας των τριών εταιριών στην Αγία Τριάδα, καθώς όπως αναφέρει: «…Το γεγονός και μόνο ότι κατά τα ιστορούμενα στην αίτηση για την εγκατάσταση του σταθμού βάσης και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας παραβιάσθηκε η σχετική διοικητική νομοθεσία, επισύρει μόνο διοικητικές και ποινικές συνέπειες και δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη ζητούμενη, λόγω προσβολής του αγαθού της υγείας και απαγόρευση λειτουργίας του σταθμού βάσης και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας».
Σημειώνεται ότι αυτός ο σταθμός βάσης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένος δίπλα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας, ενώ η Ένωση Γονέων του δήμου Θερμαϊκού σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, στις 29 Ιουνίου 2011, επισημαίνει ότι οι κεραίες θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές και ειδικά από σχολεία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί: «οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι τον Σεπτέμβριο να βάλουν τα παιδιά σε σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και θα προβούν σε κινητοποιήσεις».
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής σε συνάντηση που είχε με τον Νομικό σύμβουλο του Δήμου, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος σε τακτική αγωγή και να φέρει το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.