Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Δεν καταστρέφουν τον βυθό οι μηχανότρατες

Θύματα άδικης στοχοποίησης από τις οικολογικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει οι επαγγελματίες ψαράδες. Οι αλιείς κατηγορούνται ότι τα εργαλεία των μηχανότρατων σύρονται στον βυθό καταστρέφοντας την υποθαλάσσια βλάστηση και τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών. Οι ίδιοι όμως ισχυρίζονται ότι ψαρεύουν σε βαθύτερα νερά από αυτά όπου παρατηρείται μείωση των αλιευμάτων.

Η μηχανότρατα, υποστηρίζουν οι πλοιοκτήτες μέσης αλιείας, δεν έχει κανενός είδους επαφή με την υποθαλάσσια βλάστηση, ιδιαίτερα με τα λιβάδια ποσειδωνίας. Τα είδη των φυκιών αυτών ευδοκιμούν σε βάθη μέχρι 30 μέτρα, ενώ η μηχανότρατα απαγορεύεται διά νόμου να εργαστεί σε βάθη μικρότερα των 50 μέτρων. Σε ό,τι αφορά τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοια είναι εκβολικά συστήματα, λιβάδια ποσειδωνίας και οικότοποι υψηλής προστασίας, στα οποία δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθεί η μηχανότρατα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, “η αναφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δήθεν έρευνες ενός δήθεν ερευνητικού ιδρύματος, που στην ουσία είναι μια μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ενισχύουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σχετικά με την κατάσταση στη θάλασσα. Τα είδη που παρουσιάζονται ότι έχουν ουσιαστικό πρόβλημα υπεραλίευσης είναι είδη που στην πλειοψηφία τους δεν ψαρεύονται από τις μηχανότρατες. Αδίκως, όμως, το εργαλείο αυτό βρίσκεται κατά συρροή υπόλογο και κατηγορείται για κάθε μορφή υπεραλίευσης”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ Δημήτρης Ταουλζής πιστεύει πως αυτοί που στοχοποιούν τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί για την καταστροφή του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι, το λιγότερο, άσχετοι με το αντικείμενο και οι μελέτες τους αμφιβόλου εγκυρότητας: “Τα είδη στα οποία έχει παρατηρηθεί μείωση, όπως σαργοί, σκαθάρια και αστακοί, ζουν σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές. Σε σημεία, δηλαδή, εκτός δράσης των μηχανότρατων, που ψαρεύουν στα ανοιχτά. Το πρόβλημα δημιουργείται από τους αναρίθμητους ερασιτέχνες αλιείς, για παράδειγμα τους ψαροντουφεκάδες, που δρουν μονίμως στο απυρόβλητο, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους ελέγξει”, τόνισε ο Δημήτρης Ταουλζής.
Οι αλιείς ισχυρίζονται ότι παρότι έχουν εδώ και καιρό αποστείλει σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές έγγραφα στα οποία καταγράφονται αναλυτικά οι θέσεις τους, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. “Ήμαστε ένας κλάδος που εκπροσωπεί 400 αλιευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν την αγορά με το 85% της πανελλήνιας παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν θέλει να γίνει γνωστή και η δική μας άποψη”, υπογράμμισε με παράπονο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας.

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.