Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών



Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στις αγορές. Διευρύνονται οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία νωρίτερα έδειχναν σημάδια σταθεροποίησης. Στις 12,30 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 4,75% στις 1.011,60 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 32,70 εκατομμύρια ευρώ.
«Όσο περνά η ώρα η αγορά χτίζει τάση προς τα κάτω. Ελλείψει εγχωρίων καταλυτών και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί», δήλωσε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.
«Η επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων νομίζω ότι είναι μικρή στην αγορά. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε κάποια τεχνική ανάκαμψη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών», πρόσθεσε.
Το Σάββατο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από τη βαθμίδα «ΑΑΑ» (την καλύτερη δυνατή) σε «ΑΑ+». Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει έντονους φόβους ότι η οικονομία του πλανήτη θα οδηγηθεί σε κρίση. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη κατέβαλαν έντονες προσπάθειες μέχρι για να αποτρέψουν, έστω και την τελευταία στιγμή, ένα τέτοιο παγκόσμιο κραχ.
Οι πρώτες ενδείξεις όμως όσον αφορά στην αντίδραση των αγορών, δεν είναι θετικές και οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, παρά τις δηλώσεις των χωρών της Ομάδας των 7, οι οποίες δεσμεύθηκαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης. Τα πρώτα χρηματιστήρια που άνοιξαν σήμερα (και μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ), τα χρηματιστήρια της Ασίας, δέχτηκαν έντονες πιέσεις. Στο «κόκκινο» βρίσκεται το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου οι συναλλαγές άρχισαν με μέτρια πτώση 0,82%. Ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78%, πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%.
Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10' ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%. Το χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε με πτώση 1,40%, υποχωρώντας κατά 1,31% στο μέσο της συνεδρίασης (05:30΄ώρα Ελλάδος). Τελικά η συνεδρίαση έκλεισε με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 202,32 μονάδες, σε ποσοστό 2,18%, και διαμορφώθηκε στις 9.097,56 μονάδες. Στη Σεούλ οι συναλλαγές ξεκίνησαν με πτώση 1,73%, και στο μεταξύ ο δείκτης KOSPI καταγράφει απώλειες 6,3%! Στο Σίδνεϊ η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτώση του δείκτη κατά 1,28%.
Σε άνοδο ο χρυσός
Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές. Η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.704,80 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ όλα τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν μεγάλες απώλειες. «Οι άνθρωποι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις άλλες αγορές, κυρίως του δολαρίου και του ευρώ για να τα τοποθετήσουν σε χρυσό ή στο ιαπωνικό γεν», δήλωσε αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.