Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τι ξεχνούν όσοι αντιδρούν στην απόφαση για μετονομασία της "οδού Βιζουκίδου"

Ο Βιζουκίδης μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν
τους Γερμανούς κατά την είσοδό τους στην πόλη
Αντιδρούν κάποιοι στην απόφαση της επιτροπής Ονοματοθεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τη μετονομασία της οδού «καθηγητή Βιζουκίδου» στις 40 Εκκλησιές, αγνοούν όμως το ρόλο και τη δράση του στην κατοχική Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 υπέρ και 2 κατά, έχει ξεσηκώσει τα μέλη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, την οποία ίδρυσε ο Περικλής Βιζουκίδης. Αλλά οι αντιδρώντες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον «βίο και Πολιτεία» του Βιζουκίδη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που υποδέχθηκε τους Γερμανούς κατακτητές κατά την είσοδό τους στη Θεσσαλονίκη. (βλέπε περισσότερα στο  http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/07/blog-post_4744.html)
Το θέμα είχε παραπέμψει στην επιτροπή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι υπήρξαν καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών για την ομώνυμη στάση του ΟΑΣΘ (η οποία έχει ήδη αλλάξει όνομα). «Εχουν ενδελεχώς αναπτυχθεί από ανθρώπους με γνώση και ευαισθησία οι λόγοι που βαρύνουν το πρόσωπο του Περικλή Βιζουκίδη», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το θέμα της τιμής που αποδίδεται από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες έχει θέσει στο παρελθόν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - ανοιχτή πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος επικαλείται ιστορικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Π. Βιζουκίδης, καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, υποδέχτηκε τους Γερμανούς κατακτητές το 1941 και μαζί με επιτροπή «αρχών» τούς παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης.
«Τίθεται γενικά ένα ζήτημα σεβασμού της μνήμης της πόλης», τονίζει ο κ. Μηταφίδης, και προσθέτει: «Εν όψει και του εορτασμού της επετείου της Θεσσαλονίκης το 2012, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης. Αλλωστε, οι αντιστασιακοί έχουν ζητήσει όλες τις ονοματοδοσίες που δόθηκαν από τα δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης την περίοδο της Χούντας».
Για απαράδεκτη εισήγηση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του δήμου έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας, Βασίλης Καυκιάς. «Πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι Ηπειρώτες της Θεσσαλονίκης, όταν ακούσαμε ότι μετά από 70 χρόνια από την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εστίας κάποιοι αμφισβητούν τα κοινωνικά φρονήματα του ιδρυτή της, Περικλή Βιζουκίδη. Είπαμε και στο δήμαρχο ότι δημιουργεί μια νέα πλατεία αγανακτισμένων», τόνισε ο κ. Καυκιάς. Οι Ηπειρώτες της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν ήδη στείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και σε όλα τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.