Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Νέα γενιά αστέγων κατακλύζει τη Θεσσαλονίκη


Η οικονομική κρίση, δημιούργησε ένα άγνωστο μέχρι πρόσφατα φαινόμενο στη χώρα μας, αυτό των αστέγων. Και συχνά πλέον μπορεί κανείς να δει στους δρόμους, τα παγκάκια και τα πάρκα των πόλεων να κατακλύζονται από τη νέα γενιά των αστέγων. Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο, αρχίζει πλέον και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Όπως αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου, μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο καταγεγραμμένος αριθμός των αστέγων σύμφωνα με στοιχεία του 2009 έφθανε τους 250, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούσε τους 300. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2010 ο αριθμός αυτός σημείωσε δραματική άνοδο κατά 30-40%, αριθμός που φαίνεται να έχει εκτοξευθεί με τις τρέχουσες συνθήκες μέχρι και το φετινό καλοκαίρι του 2011.

Το προφίλ των αστέγων σήμερα έχει διαφοροποιηθεί ποιοτικά και ποσοτικά σε σχέση με τους περιθωριακούς αστέγους των προηγούμενων δεκαετιών. Πρόκειται για ανθρώπους μορφωμένους, επαγγελματίες, εργαζόμενους, ανθρώπους που είχαν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο, αλλά έχασαν τις περιουσίες τους λόγω της οικονομικής κρίσης και βρέθηκαν χωρίς δουλειά και χωρίς σπίτι.

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας 40-45 ετών και ανθρώπους που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και για τους οποίους είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρουν εργασία.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη πολιτική μέριμνας για τους αστέγους, Δεν υπάρχει καμία επίσημη απογραφή του πληθυσμού των αστέγων, ούτε πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης το θεσμικό κενό είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη υπηρεσία που να αφορά στη στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη των αστέγων.

Με βάση όλα αυτά ο κ. Καράογλου ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την πρόληψη του φαινομένου, αλλά και την αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στην κοινωνία;
- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των αστέγων της Θεσσαλονίκης εν όψει μάλιστα του επικείμενου χειμώνα;
- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας οργανωμένης υπηρεσίας για τη στήριξη και φιλοξενία των αστέγων στη Θεσσαλονίκη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.