Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Εικόνα "εμπόλεμης ζώνης" θα θυμίζει η Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ

Από την αντιμετώπιση διαδηλωτών σε προηγούμενα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Εάν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ εμφάνιζαν εικόνα περικύκλωσης, από τις διαδηλώσεις συνδικάτων και φορέων, φέτος στις 10 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζει όψη εμπόλεμης περιοχής, καθώς ετοιμάζονται δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όχι μόνο από τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από το κίνημα των «αγανακτισμένων», οι οποίοι ξαναβγαίνουν σους δρόμους.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Θεόφιλου Σιχλετίδη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», είναι βέβαιο πως η πόλη θα βρεθεί υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς πολιορκίας από χιλιάδες διαδηλωτές και μία μεγάλη αστυνομική δύναμη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα είναι η μεγαλύτερη, από τότε που άρχισαν οι υποδοχές δυσαρέσκειας των πρωθυπουργών στη Θεσσαλονίκη.
Φέτος σε σχέση με παλαιότερες κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι πολύ πιθανό τα εργατικά συνδικάτα να μην έχουν τον πρώτο λόγο στις διαμαρτυρίες, καθώς πολλά δείχνουν πως στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί ένα ορμητικό ποτάμι ανθρώπων, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στο κίνημα των πλατειών. Η αλήθεια είναι πως οι «Αγανακτισμένοι» αποσύρθηκαν από τις πλατείες σχεδόν στα μέσα Ιουλίου, τώρα όμως φαίνεται πως γίνονται συστηματικές προσπάθειες, ώστε να ξανακατεβούν σε αυτές. Στις 25 Αυγούστου πρωτοβουλίες «Αγανακτισμένων» καλούν σε γενικές συνελεύσεις στις πλατείες και στις 3 Σεπτεμβρίου σε μία γενική πρόβα συγκεντρώσεων πριν από το ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ, στις συζητήσεις που έγιναν στους πυρήνες των «Αγανακτισμένων» που δεν πήγαν διακοπές μάλλον επικρατεί η πρόταση του αποκλεισμού του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης» με καθιστικές διαμαρτυρίες από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε όλους τους γύρω δρόμους. Μία επανάληψη δηλαδή του σχεδίου αποκλεισμού της Βουλής τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επίσης στις 10 Σεπτεμβρίου οι επιτροπές πολιτών κατά των διοδίων θα σηκώσουν τις μπάρες σε όλη την Ελλάδα και θα σχηματίσουν ένα κομβόι, που θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη.
Στην πλευρά των συνδικάτων οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα αρχίσουν μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Το ΠΑΜΕ ήδη έχει ανακοινώσει συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου και όλοι αναμένεται να διαδηλώσουν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Οι ηγεσίες των συνδικάτων σημειώνουν πως η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τα αιτήματα του κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρουσιάσει στην Έκθεση ως δρόμο εξόδου από την κρίση μία πολιτική που βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.