Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ας δουλέψουν όλοι για το καλό του δήμου Θερμαϊκού, μακριά από λαϊκισμούς και αφορισμούς


Αρκετές φορές, από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και μετά, επισημάναμε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων στο δήμο Θερμαϊκού για το καλό του τόπου.  Τα προβλήματα της περιοχής  είναι διογκωμένα, τα διαθέσιμα χρήματα λίγα, τα χρέη τεράστια. Επομένως, ο τόπος μας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, δεν αντέχει την πολυτέλεια των συγκρούσεων, δεν έχει ανάγκη από ανόητες αντιπαραθέσεις, από προσωπικές βεντέτες και από στείρα μικροπαραταξιακή και μικροπολιτική άρνηση των πάντων.

Όπως καλά θυμόμαστε, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ζήτησε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ όλων των παρατάξεων και εξέφρασε την ευχή το δημοτικό συμβούλιο να προσπαθήσει, για το καλό του τόπου,  επιτελώντας το δύσκολο έργο του μακριά από λαϊκισμούς, πελατειακές σχέσεις και άναρθρες κραυγές.


Εποικοδομητική αντιπολίτευση
Στο πνεύμα αυτό, κινούνται οι τέσσερις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Οικονομίδη, Παράσχου, Παραδείση και Μώραλη), αυτούς τους 7 μήνες που πέρασαν από τότε. Ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση. Κριτικάροντας τη διοίκηση του δήμου για τα λάθη και τις παραλείψεις της, επισημαίνοντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα, διατυπώνοντας προτάσεις για να υπερνικηθούν οι δυσκολίες και να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων.
Δυστυχώς, στον αντίποδα της σωστής στάσης των τεσσάρων παρατάξεων, είδαμε τη μείζονα αντιπολίτευση να επιδίδεται σε μία μηδενιστική τακτική, αρνούμενη τα πάντα, προκαλώντας σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οξύτητα και αντιπαράθεση, βάζοντας εμπόδια και τρικλοποδιές στο έργο της διοίκησης.


Η αμφισβήτηση από τον κ. Μαυρομάτη
Η κόντρα αυτή του κ. Μαυρομάτη ξεκίνησε την επομένη των εκλογών, όταν μη μπορώντας να αποδεχθεί την ήττα του, υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους της εκλογικής διαδικασίας, με τη γνωστή φαιδρή ιστορία των… ολίγον λευκών και ολίγον παχιών ψηφοδελτίων. Κι όταν η ένσταση εκείνη απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, άρχισε νέων κύκλων αμφισβήτησης της δημοτικής αρχής, με το μπαράζ προσφυγών που υποβάλει κατά αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ανάμεσα σε αυτές, δύο προσφυγές κατά της Τουριστικής Επιχείρησης, μία προσφυγή για τα δημοτικά τέλη, μία για τη ΔΑΝΕΘ και δεν ξέρουμε πόσες ακόμη. Μέχρι του σημείου να διαμαρτύρονται στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ότι «ασχολούμαστε μόνο με το δήμο Θερμαϊκού, καθώς δεν έχουμε ξαναδεί τόσες πολλές προσφυγές».


Ο καταγγελτικός λόγος  
Από την άλλη, οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στις παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο και ο διαρκώς καταγγελτικός του λόγος, δημιουργούν μία φόρτιση και βαριά ατμόσφαιρα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκαλώντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας να χρησιμοποιούν κι αυτοί υψηλούς τόνους στις απαντήσεις τους και μοιραία ο «διάλογος» να θυμίζει… ποδοσφαιρικό καυγά.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι είναι λάθος και των στελεχών εκείνων της διοίκησης του δήμου που απαντούν σε έντονο και πολλές φορές οργισμένο ύφος στις αιτιάσεις του κ. Μαυρομάτη. Όπως επίσης δεν συμφωνούμε και με κάποιους βαρείς χαρακτηρισμούς που ακούγονται εκατέρωθεν και δυναμιτίζουν το ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα που πρέπει να επικρατεί σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου σε ήπιους τόνους να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.


Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία
Χρειάζονται λοιπόν αυτοσυγκράτηση, ψυχραμία και ήρεμος, μεστός πολιτικός λόγος, αντί των αντεγκλήσεων, των φωνών και των οργισμένων αποχωρήσεων που σε τίποτα δεν ωφελούν, ενώ αντιθέτως δυναμιτίζουν το ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα που πρέπει να επικρατεί μεταξύ όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.
Δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ότι ο λαός του δήμου Θερμαϊκού τους εξέλεξε με την ψήφο του στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση για να παράξουν έργο και όχι να τσακώνονται. Για να επιλύουν προβλήματα και όχι να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα. Για να λειτουργούν με γνώμονα πάντα το συμφέρον των συνδημοτών μας, που πρέπει να τους υπηρετούν και όχι να επιδίδονται σε ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών. 
Πρέπει επομένως να δρουν όλοι στο δημοτικό συμβούλιο στη βάση των κανόνων που επιτάσσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
-Γιατί η Δημοκρατία επιβάλει να αναγνωρίζεις την ήττα σου και να δέχεσαι το αποτέλεσμα
-Γιατί η Δημοκρατία επιτάσσει να συνεργάζεσαι με τους άλλους για το κοινό καλό και όχι να τους υπονομεύεις για να θεωρηθείς… δικαιωμένος!
-Γιατί η Δημοκρατία απαιτεί τον ήρεμο, τον πολιτισμένο και εποικοδομητικό διάλογο και όχι τις κραυγές, τις ύβρεις, τους αφορισμούς και την πολεμική.
Στη βάση αυτή, θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και όχι γιατί ο ένας προσπαθεί να φωνάζει περισσότερο από τους άλλους ή πάλι γιατί καταστροφολογεί και κάνει επίδειξη εριστικότητας.


Το χρέος της διοίκησης
Τέλος και η διοίκηση του δήμου έχει καθήκον και υποχρέωση να βλέπει έγκαιρα και να μην πέφτει σε κάποιες παγίδες που στήνονται μπροστά της. Κι ακόμη, να μην παρασύρεται σε οξύτητες, αντιπαλότητες και προσωπικές κόντρες. Οι απαντήσεις μπορούν να δίδονται με ήρεμο τρόπο και τότε πιάνουν περισσότερο τόπο. Καθώς ο μόνιμος εκνευρισμός που δείχνουν κάποιοι της αντιπολίτευσης, ίσως αποτελεί και μία ένδειξη ότι κάτι έχουν να κρύψουν, κάτι φοβούνται και περιμένουν.  Τι είναι αυτό; Θα το δούμε.
Το γράψαμε και άλλες φορές: Ο κ. Μαυρομάτης είναι ένας έμπειρος και ικανός πολιτικός που μπορεί με τις γνώσεις και την πείρα του να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού. Αρκεί να αποδεχθεί τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτικού παιχνιδιού, αρκεί να αποφασίσει ότι μπορεί να αποκομίσει πολλά περισσότερα οφέλη, βοηθώντας τη διοίκηση με την άσκηση εποικοδομητικής  αντιπολίτευσης και όχι θέτοντας εμπόδια στο δρόμο της. Οι πολίτες έχουν κρίση. Και σίγουρα στο τέλος θα επιβραβεύσουν όσους πολιτεύθηκαν σωστά και όχι καταστροφολογικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.