Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Να ληφθούν μέτρα για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

Τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ.Θεόδωρος Καράογλου. Καθώς, όπως επισημαίνει, η χαλαρότητα και η ελλιπής αντιπυρική οργάνωση κάνουν το δάσος ευάλωτο σε πυρκαγιές. Ενώ επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος οικιστικής αξιοποίησης του δάσους από παράνομες ενέργειες.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου.
Η έκταση που καταλαμβάνει είναι 27.790 στρέμματα, έχει δημόσιο χαρακτήρα και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή με σχετική νομοθετική πράξη. Εκτείνεται βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η σημασία του είναι τεράστια και η συμβολή του σπουδαία. Μειώνει την πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων, που προέρχονται από τον όγκο των αυτοκινήτων, προστατεύει τα εδάφη από διαβρώσεις, μειώνει τον κίνδυνο πλημμυρών και χειμάρρων εξαιτίας της βλάστησής του και προσφέρει τη δυνατότητα άθλησης και αναψυχής.
Οι κίνδυνοι, όμως, που ελλοχεύουν είναι αρκετοί και απειλούν τη βιωσιμότητά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το 1997 και κατέκαψε 16.640 στρέμματα πρασίνου, δηλαδή τη μισή και παραπάνω έκταση του δάσους. Από τότε οι περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις είναι πολλές.
Πολλές βέβαια είναι και οι υπαρκτές απειλές, οι οποίες διογκώνονται εξαιτίας της έλλειψης μέτρων και σχεδιασμού για την προστασία και την αναβάθμιση του δάσους. Η χαλαρότητα και η ελλιπής αντιπυρική οργάνωση είναι μερικά από τα ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συνεπώς, το δάσος είναι ευάλωτο σε πυρκαγιές. Επίσης, ο κίνδυνος οικιστικής αξιοποίησης από παράνομες ενέργειες είναι ορατός. Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί το περιαστικό δάσος υπό ειδική διαχείριση, με στόχο την πληρέστερη αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξή του.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος εάν προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει την προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης, αλλά και τη γενικότερη διαχείρισή του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.