Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η πίεση της Διοίκησης προς την κυβέρνηση απέφερε όφελος 1.500.000 ευρώ για το δήμο Θερμαϊκού



του Κωστή Κούτουκα*

Έπειτα από  τέσσερις  μήνες συνεχών παρεμβάσεων του Δήμου, το Υπουργείο  Οικονομικών συμπεριέλαβε στο νόμο 4002 /22-8-2011 το  άρθρο 18 με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους  να ρυθμίσουν τα χρέη που  έχουν  στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μεταφράζεται σε «όφελος» για το νέο Δήμο Θερμαϊκού περισσότερων από 1.500.000 € αφού διαγράφονται οι προσαυξήσεις στα πολεοδομικά πρόστιμα για τα «τσαρδάκια» της Μηχανιώνας και δεν μπαίνουν νέες. Μέσα σε αυτό τον οικονομικό ορυμαγδό σίγουρα το ποσό αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ανάγκες του Δήμου.

Για να επωφεληθεί όμως ο Δήμος το ποσό αυτό, θα πρέπει με συνέπεια να τηρήσει την ρύθμιση  που θα συνάψει με το Δημόσιο.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν θα εκποιηθούν και θα σωθούν τα 39 οικόπεδα του Αγγελοχωρίου που αποτελούν περιουσία των Δημοτών και αυτή την εποχή θα ξεπουλιόνταν κυριολεκτικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα στην μείωση του χρέους του Δήμου.

Δυστυχώς το περιβόητο  πρόστιμο των 2.000.000 € του πρώην Δήμου Μηχανιώνας που με τις προσαυξήσεις έφθασε τα 3.000.000.€ θα πρέπει να ρυθμιστεί και να πληρώνεται κάθε μήνα στη ΔΟΥ περίπου 38.000 € για 48 μήνες.

Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να αγοράζουμε  κάθε τέσσερις μήνες από ένα καινούργιο απορριμματοφόρο και να μη χρειάζεται να κυκλοφορούν σχεδόν κατεστραμμένα οχήματα που χρειάζονται ατελείωτη συντήρηση χωρίς ποτέ να είναι αξιόπιστα.

Το κόστος είναι δυστυχώς δυσβάσταχτο αλλά οι δημότες είναι  υποχρεωμένοι να το επωμιστούν αφού δεν μπορεί να γίνει «αποποίηση κληρονομιάς».
Ο Δήμος Θερμαϊκού θα προβεί στην ρύθμιση που επεδίωξε να νομοθετηθεί, αναμένοντας ταυτόχρονα την απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε.

Η ρύθμιση αυτή του υπουργείου Οικονομικών  είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σύμφωνη με το αίτημα μας αλλά οι 40 δόσεις θα μπορούσαν να είναι περισσότερες.
Το να αδειάσουν γρηγορότερα το ταμείο του Δήμου για να γεμίσει το τρύπιο βαρέλι του Δημοσίου δεν θα σώσει την κατάσταση της χώρας, θα επιδεινώσει όμως σίγουρα την επιβαρυμένη από πολλά χρέη κατάσταση του Δήμου.

* Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δήμου Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.