Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

"Η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αφήσει κανένα μέλος της Ευρωζώνης να πτωχεύσει"


"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει, γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου", διαβεβαίωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Ιβ Μερς, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ προχωρούσε σε αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης ύψους 22 δις.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα China Business News, ο Μερς επισήμανε παράλληλα ότι η ευρωζώνη δε θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει.
Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό και «οικονομική αυτοκτονία» για τα μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν, από τη στιγμή που, όπως είπε δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.
Το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες και τόνισε ότι οι παρατήρησε του ευρώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικής.
Αγορά ομολόγων ύψους 22 δις
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι επαναγόρασε σε διάστημα μιας εβδομάδας κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης αξίας 22 δισεκατομμυρίων.
Το συγκεντρωθέν ποσό από τα ομόλογα που αγοράστηκαν ανέρχεται σε 96 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 74 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντλήθηκαν το Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα, μεσούσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Αυγούστου να αρχίσει εκ νέου την επαναγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία που βρίσκονται το στόχαστρο των χρηματαγορών.
Η τράπεζα που σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ουδέποτε δίνει λεπτομέρειες για τις επαναγορές της. Ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχώρησε στη μαζική επαναγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.