Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τέλος στο κακόγουστο αστείο περί της ομιλίας Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Το ότι θα φτάναμε στο σημείο δύο μέρες τώρα, να συζητάμε εάν θα παραστεί ή όχι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία ενώπιον των παραγωγικών φορέων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό ούτε σαν κακόγουστο αστείο μπορούσαμε να το φανταστούμε. Ευτυχώς, βγήκαν κυβερνητικές πηγές και διέψευσαν τις  πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο 10 με 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Πάντως οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού φέτος στη ΔΕΘ θα είναι «λιτή και ουσιαστική», καθώς ο κ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται μόνο από πολύ μικρό αριθμό κυβερνητικών στελεχών και αυστηρά όσων σχετίζονται με την οικονομία, γεγονός που υπαγορεύεται από την ανάγκη περιστολής των εξόδων.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο περιορισμός της κυβερνητικής παρουσίας αντανακλά την επιθυμία του Πρωθυπουργού να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα «τακτοποιεί τα του οίκου της».
Υπό αυτή την έννοια ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να μετατραπεί η ΔΕΘ σε χρήσιμο και λειτουργικό «εργαλείο», καθώς στη διάρκειά της θα τεθεί το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα, το οποίο συμπυκνώνεται στον όρο «ανάπτυξη».
Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί οδηγίες και κάθε υπουργείο επεξεργάζεται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι η παρουσία του στην ΔΕΘ να έχει τον χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, καθώς επιθυμεί να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Επίσης, σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, όχι όμως απαριθμώντας νόμους, αλλά επιχειρώντας να εντάξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σε ένα σύνολο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχει ο ίδιος αναφέρει πολλές φορές, έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλει να προσδώσει στην παρουσία του στην ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου είναι η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της στήριξης των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.