Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στην ΕΡΤ, με κατάργηση ΕΤ1, "Ραδιοτηλεόρασης" και 9,58 FM

Την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης με έμφαση στην ανάπτυξη των πολυμέσων, και κατάργηση της ΕΤ1, του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και του πολιτιστικού ραδιοφώνου 9,58 FM της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Συγκέντρωση δυνάμεων στην τηλεόραση με βασικούς πόλους τη ΝΕΤ και την ΕΤ3. Συγχώνευση περιφερειακών σταθμών στο ραδιόφωνο και κατάργηση 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία.
Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που όπως είπε, θα προχωρήσουν άμεσα στο χώρο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Μόσιαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα όπου όπως έκανε γνωστό, θα ενταχθεί σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολυμέσων, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε την ίδρυση γενικής διεύθυνσης πολυμέσων, την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, και την εισαγωγή υπηρεσιών και εφαρμογών όπως το webradio το διαδραστικό διαδίκτυο κ.α., καθώς επίσης συμπράξεις με άλλα δημόσια μέσα, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσον αφορά το κομμάτι της τηλεόρασης, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για ποιοτική αναβάθμιση και αποκομματικοποίηση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τα ιδιωτικά μέσα, αλλά να είναι ανταγωνιστική τους.
Όπως είπε, θα υπάρξει συγκέντρωση των δυνάμεων με βασικούς πόλους τη ΝΕΤ (ψυχαγωγικό και ενημερωτικό κανάλι) και την ΕΤ3 (που αναβαθμίζεται σε εθνικό και περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό και στο πλαίσιο ο υπουργός προανήγγειλε μεγαλύτερες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα).
Στα δύο αυτά κανάλια εντάσσονται οι κυριότερες ποιοτικές εκπομπές των Σινε -Σπορ + και της ΕΤ1. Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης θα βασίζεται κυρίως σε ελληνικές παραγωγές Ελλήνων δημιουργών.
Στο Ραδιόφωνο αναβαθμίζονται τα ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως είναι η ΝΕΤ (με συνεχή ροή ειδήσεων), το Γ Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ που αποκτά κεντρικό ρόλο στον τομέα της αθλητικής ενημέρωσης.
Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με κεντρική διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ όλοι εντάσσονται στο κεντρικό σχεδιασμό.
Επιπρόσθετα καταργούνται οι 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία (για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων) με τους πέντε να διατηρούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας έπειτα από συνεννόηση με το ΥΕΘΑ. Τέλος, σε συνεργασία με το δήμο ΑΘηναίων θα προωθηθεί ενιαίο πρόγραμμα για τους ξένους κατοίκους και τους μετανάστες.
Tέλος, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι σταματά η έκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, οι εργαζόμενοι του οποίου θα αξιοποιηθούν στη γενική διεύθυνση πολυμέσων.
Κατα τ' άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής -η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων- που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τo νέο μοντέλο διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης, «ώστε να μην έχουμε πια μία κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση, αλλά μία δημόσια και ανταγωνιστική τηλεόραση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί μία Δημόσια Επιχείρηση τηλεόρασης κατά το πρότυπο των άλλων χωρών της Ε.Ε. απ' όπου θα αντληθούν χρήσιμες εμπειρίες.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις για το μοντέλο διοίκησης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών, το πως θα επιλέγονται τα μέλη του δ.σ., αν απαιτείται η ίδρυση εποπτικού συμβουλίου, πώς θα διασφαλίζεται με αξιοκρατικό τρόπο η επιλογή των διευθυντών της ΕΡΤ κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.