Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η οπερέτα ενός μικρού πρωθυπουργού


Όταν δύο μεγάλες εφημερίδες, όπως είναι η «Ελευθεροτυπία» και τα «Νέα» χαρακτηρίζουν και μάλιστα σε πρωτοσέλιδους κορυφαίους τίτλους ως «Οπερέτα» τα όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, αντιλαμβάνεται κανείς το μπάχαλο που υπάρχει πέντε μέρες τώρα γύρω από το θέμα αυτό. Αλλά επίσης και το πόσο μικρός και ανεπαρκής, επιεικώς, ήταν το πρόσωπο που τα δύο τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Με τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματά του, με τα νεφελώδη και αστήριχτα συνθήματά του («λεφτά υπάρχουν»), με τις τυχοδιωκτικές του κινήσεις, όπως το δημοψήφισμα και αποκορύφωμα, την πλήρη καταρράκωση των θεσμών που ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα «Τα Νέα»  
Χαρακτήρα οπερέτας παίρνει πλέον η επιλογή του νέου Πρωθυπουργού της χώρας έπειτα από τις συνεχείς παλινωδίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές της κοινής γνώμης η οποία παρακολουθεί άφωνη τα παιχνίδια που παίζονται και τα οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οριακή κατάσταση.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τα τελεσίγραφα από την Ευρώπη να έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό, σήμερα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Μετά το χθεσινό ναυάγιο της «λύσης» Πετσάλνικου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι των συζητήσεων σύνθετη πρόταση η οποία, καθ' όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνει δύο ονόματα:
n Του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού
n Του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών.
Αν υπάρξουν αντιρρήσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, η πρόταση μπορεί να μεταλλαχθεί, σε Πρωθυπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο και αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Λουκά Παπαδήμο.
Για να φτάσουμε στην πρόταση αυτή προηγήθηκε δήλωση του κ. Σαμαρά μετά το χθεσινοβραδινό ναυάγιο, σύμφωνα με την οποία δεν έχει πρόβλημα να δεχθεί οποιοδήποτε όνομα υποψηφίου από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
ΟΙ ΟΡΟΙ. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον κ. Παπαδήμο - ο κ. Βενιζέλος είχε δεχθεί ήδη από χθες το μεσημέρι να είναι υποψήφιος - συνεχίζονταν ώς αργά το βράδυ, καθώς ο πρώην τραπεζίτης έθετε τρεις όρους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας:
n Συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας
n Χαλαρό χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές (και όχι αυστηρά στις 19 Φεβρουαρίου)
n Υπογραφή του κ. Σαμαρά στο «δεσμευτήριο» για την τήρηση των όρων της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το μόνο «αγκάθι» από τους τρεις όρους παρέμενε η υπογραφή Σαμαρά στη δέσμευση, αλλά άφηναν να εννοηθεί ότι «με κάποιον τρόπο» θα ξεπερνιόταν αυτό το εμπόδιο.
Αλλωστε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.
Κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να εξηγήσουν γιατί καθυστέρησε τρία εικοσιτετράωρα η πρόταση του Γ. Παπανδρέου στον πρώην τραπεζίτη, επικαλούνταν σχετική άρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Υποστήριζαν ότι χθες το μεσημέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά, ο κ. Σαμαράς απέρριψε τον κ. Παπαδήμο στη λογική ότι «θα στείλουμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία χρίζοντας Πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη».
Στην εξομάλυνση της κατάστασης βοήθησαν σημαντικά επίσης τηλεφωνικές επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Παπαδήμο (η πρώτη, όλο αυτό το διάστημα), αλλά και του Ε. Βενιζέλου με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη διάρκεια της οποίας «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις» - αυτές προφανώς που είχαν δημιουργηθεί από συνεχείς διαρροές περί κάκιστων προσωπικών σχέσεων, γεγονός το οποίο εξανάγκασε νωρίς χθες το πρωί τον κ. Βενιζέλο να προβεί σε μια οργισμένη διάψευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στον κ. Παπαδήμο είχε νωρίτερα προταθεί να είναι αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών στην υπό τον κ. Πετσάλνικο κυβέρνηση, αλλά στη βολιδοσκόπηση που του έγινε δεν υπήρξε θετική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.