Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

H έγγραφη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων που θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, την οποία ζήτησε η ευρωζώνη προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση και οι διαβουλεύσεις για επιλογή πρωθυπουργού και σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Συγκεκριμένα οι εφημερίδες γράφουν:
Η ΑΥΓΗ: "Κρύβουν τη γύμνια τους". 
"Τα δύο υπεύθυνα για την κρίση κόμματα επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από κυβερνητικό σχήμα «εθνικής σωτηρίας». Ανακοινώσεις σήμερα για τον νέο πρωθυπουργό και τη σύνθεση κυβέρνησης μετά τις «θετικές προσεγγίσεις» στις χθεσινές συνομιλίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμπλοκές στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης".
"Μαύρο» παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ στο σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης το τετράγωνο με το όνομα του πρωθυπουργού της χώρας".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να σταματήσει η ξεφτίλα των εκβιασμών".
"Τέτοια ξεφτίλα δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου. Ξεφτίλα εκβιασμών, υπόγειων συναλλαγών, βρώμικων συμβιβασμών και τελικά ολοκληρωτικός ευτελισμός του μηνύματος της κοινωνίας, να απομονωθούν οι προδότες και να δοθεί λύση στο εθνικό δράμα με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ξεπέρασαν τα όρια οι δάνειες δυνάμεις".
"Από ταπείνωση σε ταπείνωση κινείται πλέον η Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους εταίρους να ξεπερνούν τα όρια και να ζητούν πλέον πράγματα που μέχρι πρόσφατα ήταν ανήκουστα. Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσαν χθες μετά το Eurogroup ότι απαιτούν γραπτές εγγυήσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας, όπου θα δεσμεύονται για την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου".
ΕΘΝΟΣ: "Εδώ και τώρα κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας".
"Εχουν παρέλθει ήδη τρία εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που ξεκίνησε και επίσημα το εγχείρημα της συγκρότητης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μέγας Αλέξανδρος, Πρότυπο Εκείνου που Πρέπει, για να κόψουμε τον Γόρδιο Δεσμό!".
"Πιο επίκαιρος από ποτέ... Από σήμερα στην «Ε.Ω» η έρευνα για τον γνωστό, αλλά και τον άγνωστο, Μεγαλέξανδρο!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προσωρινή κυβέρνηση μακράς... διαρκείας".
"Δύο εικοσιτετράωρα μετά την καταρχήν συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο, σοβαρά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά μετά τη χθεσινή ολοήμερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού και οι πιέσεις από Ε.Ε. και κυβέρνηση για να έχει η μεταβατική κυβέρνηση που θα προκύψει μεγαλύτερη διάρκεια από την προβλεπόμενη είναι σημεία στα οποία έχει «κολλήσει» η τελική συμφωνία".
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ": "Απαιτούν δήλωση μνημονιακών φρονημάτων" - Παπανδρέου - Σαμαράς δεν βρήκαν πρωθυπουργό • Νέο τελεσίγραφο Βρυξελλών - Εμπλοκή για Παπαδήμο, σήμα σε Π. Ρουμελιώτη
"Οι Βρυξέλλες απαίτησαν χθες από τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά γραπτή δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και επιλογή πρωθυπουργού παρουσίασαν εμπλοκή. Ο Λ. Παπαδήμος, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, φαίνεται να αποσύρεται, ενώ προβάλλεται η υποψηφιότητα του Π. Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο κ. Σαμαράς φαίνεται τώρα να ενδιαφέρεται μόνο για την κατοχύρωση της ημερομηνίας των εκλογών του Φεβρουαρίου, «εκχωρώντας» στον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα επιλογής πρωθυπουργού και σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων της Ν.Δ. σε αυτήν.".
ΕΣΤΙΑ: "Ανεπανόρθωτη εθνική ζημιά".
"Το πολιτικό θρίλλερ για τον σχηματισμό της Κυβερνήσεως κοινής αποδοχής που συνεχίσθηκε και κατά την χθεσινή ημέρα, διέσυρε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στο εξωτερικό".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Adhoc κυβέρνηση συνεργασίας".
"Υστερα από ένα πολιτικό θρίλερ που κράτησε όλη τη χθεσινή μέρα, τα δύο κόμματα εξουσίας συμφώνησαν στο όνομα του νέου πρωθυπουργού και του συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης, που θα είναι η εξασφάλιση της 6ης και της 7ης δόσης, η ψήφιση του Προϋπολογισμού και της νέας δανειακής σύμβασης και αμέσως μετά η διενέργεια εκλογών".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βήμα σημειωτόν ενώ η Ε.Ε. πιέζει".
"Την έγγραφη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που την στηρίζουν, ότι θα εφαρμόσουν τόσο το τρέχον όσο και το νέο Μνημόνιο απαιτεί η Ευρωζώνη προκειμένου να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ".
Η ΝΙΚΗ: "Ποιοί και πώς θα γλιτώσετε το χαράτσι της ΔΕΗ".
"Παρά το γεγονός ότι τα σημειώματα και οι λογαριασμοί έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχει ακόμη δυνατότητα να πληρώσουν ελάχιστα με συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Θρίλερ για συγκρότηση νέας κυβέρνησης".

"Στο ίδιο μοτίβο των εξελίξεων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, και χθες όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα συνεχίστηκε το θρίλερ για την ανακοίνωση των ονομάτων που θα συγκροτούν την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκό μέτωπο ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων".
"Αλέκα Παπαρήγα: δεν πρέπει να υπάρχει εργοστάσιο και λαϊκή γειτονιά που να μην έχει επειτελεία μάχης και όλα αυτά να συνενώνονται σε ένα τεράστιο ποτάμι για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Τίποτα άλλο σήμερα δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Υπογράψτε και οι δύο για να πάρετε τα 8 δισ. ευρώ".
"Να δεσμευτούν -και μάλιστα εγγράφως- ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα στηρίξουν απολύτως τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου Μνημονίου ζήτησε χθες το Eurogroup, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν".
City Press: "Κρίση στην Ιταλία, λιτότητα στη Γαλλία".
"Γενικεύεται η κρίση στην Ε.Ε. Ο Σαρκοζί προωθεί περικοπές 100 δισ. ευρώ έως το 2016. Σε «μνημονιακά» επίπεδα το επιτόκιο των ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου".
Metro: "Σήμερα ο νέος... ένοικος του Μαξίμου".
"Στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, που θα ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας, κατέληξαν χθες ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό ο όνομά του, το οποίο θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Στην τελική ευθεία για τον νέο πρωθυπουργό".
"Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων για την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, εντείνοντας την ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την πορεία της οικονομίας μετά την ακατανόητη καθυστέρηση".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το κρίσιμο βήμα".
"Σήμερα αναμένεται ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς να κάνουν το τελικό «βήμα» στη συμφωνία τους, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό. Τα θετικά μηνύματα εστάλησαν χθες το βράδυ με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την είδηση ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο".
ΚΕΡΔΟΣ: "Παρατεταμένες ωδίνες για την κυβέρνηση συνεργασίας".
'Συμφωνία σε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής κατέληξαν οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς χθες το βράδυ ύστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και κινήσεων τακτικής, που αποδυναμώνουν ουσιαστικώς το όλο εγχείρημα, ωστόσο διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά θέματα έκαναν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μην ανακοινώσουν το όνομά του".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γραπτή δήλωση συναίνεσης ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι".
"Ρητή γραπτή δήλωση από τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι θα εφαρμόσουν πιστά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου ζητούν οι εταίροι μας της ευρωζώνης, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.