Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο "Δράμα 1941: Μία παρεξηγημένη εξέγερση"

Το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινοπούλου «Δράμα 1941:  Μια παρεξηγημένη εξέγερση»,  παρουσιάζεται τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μανώλης Γλέζος, Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος-συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1941 μια φούχτα τολμηροί επαναστάτες προχώρησαν σε ένα μοναδικό ηρωικό, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό, εγχείρημα:  άρπαξαν τα όπλα στον νομό Δράμας, ανατίναξαν το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, εξουδετέρωσαν τις βουλγαρικές δυνάμεις, κατέλαβαν δημαρχεία και αστυνομικά τμήματα και πήραν την εξουσία στα χέρια τους για λίγες ώρες, οργανώνοντας την πρώτη εξέγερση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα Ευρώπη. Οι βουλγαρικές αρχές κατοχής απάντησαν  με ένα  ολοκαύτωμα, με ένα πραγματικό λουτρό αίματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τα επόμενα χρόνια η εξέγερση της Δράμας κατασυκοφαντήθηκε από πολλές πλευρές, άλλοτε ως «προβοκάτσια» και άλλοτε ως «υποκινούμενη», ρίχτηκε ο λίθος του αναθέματος στους πρωταγωνιστές της, και η υπόθεση θάφτηκε στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.