Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα επιλέγεται ο νέος πρωθυπουργός

Στις 19 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές
Σήμερα θα μάθουμε το όνομα του νέου κατοίκου στο μέγαρο Μαξίμου
Σήμερα, θα επιλεγεί ο νέος πρωθυπουργός και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στη συνάντηση που θα έχουν εκ νέου οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, μετά τη χθεσινή συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, επικρατέστερος για διάδοχος του Γ. Παπανδρέου θεωρείται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν ως αντιπρόεδροι, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας (νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ).

Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αγγελος Τόλκας, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού όσο και με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα». Σύμφωνα με το Reuters ανέφερε ακόμη πως αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε μία εβδομάδα.
Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει, ούτε ετέθη βέτο συμμετοχής άλλων κομμάτων στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ επικρατούσε «συγκρατημένη ικανοποίηση». Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος δήλωσε: «Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει. Τώρα πρέπει να δούμε τη δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη».
Η ΝΔ επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι βραχύβια και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει «άμεσα» μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή, κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκε, η σύγκληση σύσκεψης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την οποία προγραμμάτιζε για σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει στις 11.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο, να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
«Μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, ανοιχτών εκβιασμών και δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης της κοινωνίας, η ανάγκη της ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ υπό το βάρος των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων του λαού μας οδηγεί στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνει ωστόσο ότι «κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι΄ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια».
«Είχαμε χαρακτηρίσει από την αρχή την προοπτική μιας κυβέρνησης όπως αυτή που προαναγγέλθηκε ως το "μικρότερο κακό". Το πολιτικό σύστημα, με το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένη την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Βουλής, οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας, δηλαδή την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη ώστε χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, να την οδηγήσει σε εκλογές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.