Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

"Εξαφανίστηκαν" από την αγορά οι ξυλόσομπες!

Δεν υπάρχουν πλέον ούτε για … δείγμα ξυλόσομπες και καυσόξυλα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα χωριά και τις μικρές πόλεις της περιφέρειας της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε ξυλοκόπους, για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, την ίδια ώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει στα αζήτητα.


Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η αγορά πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 50% και όλοι αναζητούν ξύλα, να αγοράσουν ή να κάψουν από τα δάση, προκειμένου να μην αγοράσουν πετρέλαιο που πωλείται προς 90 - 92 λεπτά το λίτρο.

«Πολλοί έχουν αλλάξει θέρμανση, έβαλαν πέλετ ή ξυλόσομπες, στις πολυκατοικίες έχουν κλειστά τα καλοριφέρ», σημείωσε ο Γιώργος Κοτζάογλου, πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Σερρών, Γιώργος Κοτζάογλου.
Στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων! «Οσοι παραγγέλνουν πετρέλαιο θέλουν να φουλάρουν λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί», πρόσθεσε ο Σίμος Τσινιάρης, πωλητής πετρελαίου θέρμανσης.
Ο πιο δύσκολος και μακρύς χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών ξεκίνησε για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών και με το φόβο ενός αβέβαιου αύριο.
Η μείωση των εισοδημάτων τουλάχιστον κατά 27% (σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ), τα νέα χαράτσια (έκτακτη εισφορά, φόρος επιτηδεύματος, ειδικό τέλος ακινήτων, αύξηση ΦΠΑ κ.α.), η ακρίβεια κατά 3% στις τιμές των προϊόντων υποχρεώνουν τα νοικοκυριά σε περικοπές. Το μέσο οικογενειακό εισόδημα στη Θεσσαλονίκη μειώθηκε στα 1.874 ευρώ, όταν, σύμφωνα με το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού, χρειάζονται μηνιαίως 2.317 ευρώ για την κάλυψη των βασικών δαπανών, με αποτέλεσμα σχεδόν το 30% των πολιτών να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Χρέη στη ΔΕΗ
Στη ΔΕΗ πολλαπλασιάζονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι οποίοι ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ θεωρούνται ως επισφαλείς απαιτήσεις, αφού περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πληρώσει για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Θεωρείται βέβαιο ότι με το ειδικό τέλος ακινήτων, που έχει προστεθεί τους λογαριασμούς, ο αριθμός όσων δεν πληρώνουν θα ανέβει κατακόρυφα μέσα στους επόμενους μήνες.
Απλήρωτοι λογαριασμοί

Ακόμη και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, περίπου 4.000 νοικοκυριά έχουν ληγμένες οφειλές, ενώ περίπου 2.500 παροχές έχουν διακοπεί, λόγω πολύμηνων οφειλών. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται διακανονισμοί για την αποπληρωμή του χρέους σε δόσεις, κάτι που συνέβη και με τα σχολεία της πόλης, τα οποία φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- έχουν όλα φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σχολικών αιθουσών.
Τα προβλήματα με τους λογαριασμούς παρουσιάζονται περίπου στο 5% των συνολικά 150.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.