Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

"Φούσκα" ήταν το "σκάνδαλο Βατοπαιδίου";

«Φούσκα», ήταν τελικά το περίφημο «σκάνδαλο Βατοπαιδίου», με στόχο να πληγεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, όπως προέκυψε από το α΄ μέρος της μεγάλης έρευνας της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Στην εκπομπή, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον περίεργο ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση ο εισαγγελέας Σανιδάς, ο οποίος με την ποινικοποίηση της υπόθεσης, έδωσε το έναυσμα για να γίνει η υπόθεση «Βατοπαίδι» κυρίαρχο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας μέχρι τις εκλογές του 2009.
Είναι χαρακτηριστικά μερικά από τα ερωτηματικά που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΚΑΙ:
-Ήταν τυχαίο ότι ο σταθμός ΑΛΦΑ γνώριζε την παρέμβαση του κ. Σανιδά πριν δοθεί η παραγγελία-πόρισμα; 
Στις 8-9-2008 έγινε η παραγγελία - πόρισμα Σανιδά, ενώ από τις 5-9-2008 στο Δελτίο Ειδήσεων στις 15:00 ο ΑΛΦΑ έλεγε: 
«Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται μετά από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ για την Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Εισαγγελέας ανακοινώνει την Δευτέρα έρευνα».
Οι προαναγγελίες συνεχίστηκαν από τον σταθμό ΑΛΦΑ και στη συνέχεια από άλλους σταθμούς μέχρι και τις 8-9-2008 ημέρα Δευτέρα, που η παραγγελία δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης!
Σε πόσες μέρες δόθηκε το πόρισμα
Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Πότε πρόλαβε ο κ. Σανιδάς αντί για παραγγελία να ολοκληρώσει την έρευνά του και να δώσει πόρισμα; 
Σε πόσες μέρες το έκανε; Πού βρήκε τα στοιχεία; Γιατί δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης; Πού στόχευε; Ποια ήταν τα δήθεν καινούργια στοιχεία που έπλητταν την πολιτική σκηνή, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την ΚΕΔ, το ΣΟΕ, τους δικηγόρους, το Άγιο Όρος, τους Υπουργούς, την Κυβέρνηση, το Σύνταγμα;
Από έρευνά προκύπτει ότι μέχρι τις 27 Αυγούστου 2008 δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός θόρυβος που να προκάλεσε την εσπευσμένη επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του κ. Σανιδά. Ο ίδιος λέει ότι αυτό έγινε μέσα Αυγούστου, όμως ένας έλεγχος στις Ειδήσεις και στα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ δείχνουν ότι:
Στις 28-8-2008 στον ΑΛΦΑ εμφανίζονται ο κ. Βερύκιος και κ. Βλάχος και κάνουν αναφορά σε μία χθεσινοβραδινή εκπομπή τους δηλ. στις 27-7-2008.
Στις 30-8-2008 στον ΑΛΦΑ αναφέρεται: 
«Οι αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ πυροδότησαν καταιγισμό δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις περίεργες συναλλαγές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τη Μονή». Ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει: «Περί τα μέσα του Αυγούστου του έτους 2008 στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και ιδίως στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ και στις εφημερίδες "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και "ΝΕΑ", το αναφερόμενο στην ανώνυμη επιστολή θέμα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα έντονα, σε καθημερινή βάση, και με πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Γινόταν λόγος για παράδοση στη Μονή, κατόπιν ανταλλαγής, "εκτάσεων-φιλέτων" και για ύπαρξη μεγάλου σκανδάλου. Εξαιτίας τούτου, επέστρεψα εσπευσμένα από τις ολιγοήμερες διακοπές μου και ζήτησα να ενημερωθώ για την τύχη της δικογραφίας που σχηματίσθηκε από την παραγγελθείσα, με βάση την ανώνυμη επιστολή, προκαταρκτική εξέταση».
Στις 31-8-2008 στον ΑΛΦΑ έλεγαν:
«Μπαράζ δημοσιευμάτων ακολούθησε τις αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ για το βίο και την πολιτεία της Μονής Βατοπαιδίου. Το σύνολο του τύπου ασχολείται πλέον με το θέμα, ενώ ολοένα έρχονται νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας». 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Σανιδάς δεν μπορούσε να έχει «εσπευσμένη» επιστροφή και μάλιστα με διακοπή των ολιγοήμερων διακοπών του πριν τις 31 Αυγούστου που φούντωσε η υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας του ΑΛΦΑ, εκτός αν γνώριζε ο ίδιος πριν τις 27 Αυγούστου 2008 ότι ο ΑΛΦΑ θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα στις ημερομηνίες αυτές!!!
Όμως ο κ. Αυτιάς στις 9-9-2008 και ώρα 06:00 στον ΑΛΦΑ έλεγε: «Αυτό το οποίο βρήκε ο κ. Σανιδάς μέσα σε πέντε μέρες, ούτε πέντε μέρες έρευνας, δεν μπόρεσαν ...;». Σύμφωνα με τον κ. Αυτιά ο κ. Σανιδάς ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα στις 3-9-2008 στην καλύτερη περίπτωση και όχι στα μέσα Αυγούστου 2008 που λέει στο βιβλίο του ο κ. Σανιδάς. Είναι βέβαια έντονο το ερώτημα πώς γνώριζε ο κ. Αυτιάς ότι ο κ. Σανιδάς ερευνούσε πέντε ή λιγότερο από πέντε μέρες την υπόθεση; Δεδομένο είναι πάντως ότι από τις 5-9-2008 ο ΑΛΦΑ είχε προαναγγείλει την παραγγελία-πόρισμά του, που έγινε τελικά στις 8-9-2008. Και το πιο περίεργο ακόμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να γνωρίζει οποιοσδήποτε ότι πρόκειται να υπάρξει παραγγελία-πόρισμα, γιατί όμως να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα λέει αυτό το πόρισμα;
Ο ίδιος ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει ότι εκείνο που τον ανάγκασε να επιστρέψει ήταν «ιδίως τα ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ». Όπως όμως γνωρίζουμε τα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ είχαν απήχηση στα υπόλοιπα ΜΜΕ από τις 30-8-2008 και μετά.
«Τσουνάμι» εξελίξεων
Ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει: «Από τη μελέτη της δικογραφίας, κυρίως, όμως, από άλλα στοιχεία, που ζήτησα, και έλαβα από διάφορες υπηρεσίες (ΝΣΚ, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων κλπ.), ήταν εμφανές ότι, αντικειμενικώς, είχε τελεσθεί τουλάχιστον απάτη σε βάρος του Δημοσίου».
Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι τα περί απάτης του Δημοσίου είναι φαιδρά και ανύπαρκτα. Υπάρχει όμως και ο προβληματισμός σχετικά με το χρόνο που απαιτήθηκε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Σανιδάς από το ΝΣΚ και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων. Στοιχεία που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν πριν από τουλάχιστον 4,5 ημέρες για να μην πούμε δέκα ημέρες. Αυτά σε πόσο χρόνο πρόλαβαν να συγκεντρωθούν, να μελετηθούν και να γίνουν βέβαιο πόρισμα που απασχόλησε σοβαρά τόσους θεσμούς; Όταν μάλιστα ο κ. Αυτιάς μας έχει βεβαιώσει ότι όλα αυτά έγιναν σε πέντε ή και λιγότερες μέρες;
Ποια ήταν τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις Ειδήσεις και τα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ και πόση αλήθεια αναδεικνύουν; Πόση σχέση είχαν με το πόρισμα Σανιδά και ποιος τα είχε αποστείλει στον ΑΛΦΑ; 
Στα ερωτήματα αυτά περιμένουμε απαντήσεις στο β΄ μέρος της έρευνας του ΣΚΑΙ την επόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.