Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος

Επιτέλους τέλος στο κακόγουστο θρίλερ των τελευταίων ημερών
Επιτέλους, πήρε τέλος το κακόγουστο θρίλερ με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κ. Λουκά Παπαδήμο, εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης,  μετά από πρόταση των κ.κ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη που προηγήθηκε, υπό τον Κάρολο Παπούλια, επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της 6ης Νοεμβρίου.
Εργο της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Ποιος είναι ο Λ. Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά.
Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Federal Reserve Bank.
Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994).
Συμμετείχει επίσης σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Επιτροπή Schneider (1990-1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992).
Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.