Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ένταση, κραυγές και διαξιφισμοί στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για το "χαράτσι"


Ηλεκτρισμένη, ήταν η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Τετάρτης, όταν ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση τριών προτάσεων  ψηφίσματος που κατέθεσαν η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη, η διοίκηση του δήμου αλλά και η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία κατοίκων Θερμαϊκού, σχετικά με την καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, ειδικότερα δε με το χαράτσι του τέλους ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη στήριξη των δημοτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με κάποιους, δημοτικούς συμβούλους αλλά και δημότες από το ακροατήριο, που υπήρξαν ιδιαίτερα εριστικοί στις τοποθετήσεις τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, με συνέπεια κάποιες στιγμές να προκληθεί «μπάχαλο» στη συνεδρίαση και με κόπο να μπορέσει το προεδρείο να ηρεμίσει τα πνεύματα.
Για πρώτη φορά στον ένα χρόνο ζωής αυτού του δημοτικού συμβουλίου, ακούστηκαν κραυγές και τσιρίδες, κάποιοι ακούστηκαν να λένε ακόμη και για την κήρυξη… πολέμου, ενώ υπήρξε και πρόεδρος δημοτικής κοινότητας ο οποίος καταφεύγοντας σε εμφυλιοπολεμική ρητορία, επικαλέστηκε ακόμη και την…. Πηγάδα του Μελιγαλά!
Το «πολεμικό κλίμα» που υπήρχε από την αρχή της συνεδρίασης, εντάθηκε όταν ήρθε για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως το σχέδιο ψηφίσματος της κυρίας Μώραλη, που ζητούσε να υπάρξει οργανωμένη άρνηση πληρωμών, να δοθεί υποστήριξη στους δημότες που θα τους κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, να υπάρξει από το επόμενο  οικονομικό έτος μείωση των δημοτικών  τελών, να μην σημειωθεί διακοπή της παροχής νερού σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του από ευπαθείς οικογένειες συνδημοτών μας και τέλος να μην προχωρήσει ο δήμος Θερμαϊκού στο περιβόητο μέτρο εφεδρείας του προσωπικού..
Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του δήμου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος κατά του ειδικού τέλους στα ακίνητα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δημότες δεν το πληρώσουν, τόνισε όμως ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν τα αιτήματα του ψηφίσματος Μώραλη, καθώς τότε θα οδηγούνταν  ο δήμος σε χρεοκοπία.
-«Εάν δεν εισπράττουμε τα δημοτικά τέλη, πως θα μπορέσουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να φωτίζουμε τους δρόμους», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κούτουκας παρατήρησε ότι εάν δεν κατείχε τη θέση αυτή, θα μπορούσε να είναι με τους διαμαρτυρόμενους δημότες. Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» τη στιγμή που αυτός εισηγήθηκε στην αρχή του χρόνου την αύξηση των δημοτικών τελών.
-Μώραλη: Ποιοι είναι οι «τζάμπα μάγκες»; Τι χαρακτηρισμοί είναι αυτοί;
-Κούτουκας: Δεν μπορούν να μην εισπράττονται οι λογαριασμοί του νερού και τα δημοτικά τέλη για να κάνουμε τον ωραίο. Από τη στιγμή που οι υπουργοί θέσπισαν αυτά τα μέτρα, πρέπει να τα εφαρμόσουμε
-Μώραλη: Υπερασπιστές των υπουργών είστε εσείς;
Πολύς λόγος έγινε στη συνέχεια για το ποιοι πρέπει να πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης. Κάποιοι υποστήριξαν ότι τα μέτρα αυτά που είναι παράνομα και αντισυνταγματικά, χρειάζεται να καταργηθούν τελείως. Όμως η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής τους στους έχοντες και κατέχοντες και την εξαίρεση από αυτά μόνο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
-Γρηγόρης Παραδείσης: Χρειάζεται αυτές τις δύσκολες μέρες να αναπτυχθεί η κοινωνική συνοχή στον τόπο. Όμως δεν επιτυγχάνεται αυτό εάν δεν πληρώσουν όλοι. Πρέπει επιτέλους κάποιοι σε αυτή τη χώρα που μονίμως βρίσκονται στο απυρόβλητο, να πληρώσουν
-Θανάσης Μπαλασάς: Όλοι κατανοούμε ότι είναι άδικα τα μέτρα, όλοι κατανοούμε τους δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν, είναι όμως ακατανόητη η συμπεριφορά κάποιων. Η Δημοκρατία έχει κανόνες
-Γιώργος Λαζαρίδης: Έχουμε μπερδέψει τα πράγματα. Είμαι αλληλέγγυος σε όσους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικά αυτά τα μέτρα. Όμως δεν προασπίζω τα συμφέροντα των δημοτών όταν θα τους παρακινήσω να μην πληρώσουν και να βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
-Ιωσήφ Μισαλέμης: Έχουμε να κάνουμε με μία κοινωνική έκρηξη και όχι με μία απλή διαμαρτυρία.  Να αντιμετωπίσουμε το θέμα επί της ουσίας και να αντιληφθούμε ότι το κράτος, εμείς όλοι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουμε τοκογλυφικά 360 δις ευρώ, έναντι 60 δις ευρώ που έχουμε δανειστεί.
-Μήλιος: Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με την αδικία που γίνεται, καθώς όλα τα μέτρα που πάρθηκαν είναι άδικα. Δεν μπορεί αυτός που δεν έχει και εγώ που έχω να πληρώνουμε το ίδιο.
-Αθανασιάδης: Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών, τους έχοντες και κατέχοντες και τους άλλους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό 380 ευρώ. Μου κάνει εντύπωση ότι τα περισσότερα κροκοδείλια δάκρυα τα χύνουν αυτοί που έχουν να πληρώσουν.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι ο δήμος Θερμαϊκού διατύπωσε την πλήρη αντίθεσή του  στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα και θύμισε την προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το χαράτσι και το διάβημα στη ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα των συνδημοτών.
Στο τέλος και ενώ υπήρχε πλήρης διάσταση για το ποιο από τα τρία ψηφίσματα που είχαν κατατεθεί πρέπει να υιοθετηθεί από το σώμα, παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Οικονομίδη, Βαγγέλης Κουκουρίγκος, καταθέτοντας ένα τέταρτο, συμβιβαστικό ψήφισμα που έγινε ομόφωνα σχεδόν δεκτό, με δύο μόνο ψήφους υπέρ του ψηφίσματος της κ.Μώραλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.