Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ορκίζεται το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση


Στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που δόθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για τα στελέχη που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης, καθώς η ορκομωσία της έχει οριστεί για τις 14.00.

Μέχρι αργά το βράδυ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν για μια σειρά από τρέχοντα θέματα.
Νωρίτερα, είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γεωργίου.
Πιθανό θεωρείται να παραμείνουν στη νέα κυβέρνηση οι επικεφαλής υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στην εφαρμογή του μνημονίου όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Γ. Ραγκούσης, Γ. Κουτρουμάνης.
Όπως έγινε γνωστό από τη Συγγρού, η Ν.Δ. έχει προτείνει τη συμμετοχή των κ.κ. Σταύρου Δήμα, Γιάννη Μουρμούρα, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η ΝΔ διευκρίνισε ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για διαπραγμάτευση, καθώς και ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Σημειώνει επίσης ότι δεν συζητήθηκε η ανάθεση συγκεκριμένων υπουργείων, ούτε το αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων, θέματα για τα οποία θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.
«Με τη συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές», υπογραμμίζει το κόμμα.
Για τον κ. Αβραμόπουλο η ΝΔ σημειώνει ότι «επέλεξε ο ίδιος να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι το κόμμα «θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση».
Σε ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε ότι επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα στελέχη του κόμματος που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση των επιμέρους θεμάτων. «Μέχρι τότε ουδέν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του χθες ο κ. Παπαδήμος ζήτησε ενότητα και σύνεση, τόνισε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, ενώ απηύθυνε μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας.
Έργο της νέας κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.