Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Κατά την χθεσινή τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρέσχε στήριξη στο νέο πρωθυπουργό, απέρριψε την κριτική κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασής του για διενέργεια δημοψηφίσματος.
 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει για «να είναι η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κινδυνος χρεοκοπίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα.
Ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.
Στον «ειδικού σκοπού» και «συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα» χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού, όπως είπε, «εμείς δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της απελθούσας κυβέρνησης, δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών, δεν μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο».
Επίθεση στη νέα κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υποκύψει ο λαός «στο όργιο των εκβιασμών», με αφορμή τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΕ από τα κόμματα της νέας κυβέρνησης προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.
Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε γρήγορα διότι για την κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως ο φόβος αυτός υπάρχει διότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις στο λαϊκό κίνημα να αντεπιτεθεί.
Επιτέθηκε επίσης στο ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο σχήμα. Απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ζητεί από το λαό να αυτοκτονήσει για μια συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) που έχει ήδη γίνει κουρελόχαρτο.
«Τι διαφορετικό θα κάνετε από αυτά που έκανε ο κ. Παπανδρέου;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κ. Παπαδήμο.
Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς αισθάνονται τώρα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν στα υπουργικά έδρανα «εκπροσώπους της ακροδεξιάς».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε πως το κόμμα της θα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου πιστεύοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο «να σωθεί η χώρα και να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της μέσα στην ευρωζώνη».
«Αν πραγματικά πιστεύετε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, τότε σταματήστε να υπονομεύετε αυτήν την κυβέρνηση "με το καλημέρα". Αν δεν σταματήσετε, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα» ανέφερε απευθυνόμενη στη ΝΔ.
Δεν θα παράσχει ψήφος εμπιστοσύνης ο Π. Καμμένος
Στους κόλπους της ΝΔ, ο βουλευτής του κόμματος Πάνος Καμμένος επιμένει στην απόφασή του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
«Ποιά εμπιστοσύνη μπορούμε να δείξουμε σε έναν πρωθυπουργό για τον οποίο η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι είναι από τους πρωτεργάτες της μεγάλης τράπεζας Goldman Sacks, η οποία ορίζει τη νέα τάξη πραγμάτων και παρεμβαίνει και στην Ιταλία; Σε αυτή δούλευε κι ο κ. Παπακωνσταντίνου παλαιότερα», παρατήρησε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Καμμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.