Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο δήμο Θερμαϊκού


Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα, που έγιναν ποτέ στο Δήμο Θερμαϊκού, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο και την ανάδοχο εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Βελτίωση και ενοποίηση κοινοχρήστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων στα Κ.Χ. 101-109 και 42Τ Τ.Δ. Περαίας -  Σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο», συνολικού προϋπολογισμού 2.805.500,00€ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες, δηλαδή εντός του 2012, από τη μέρα της επικύρωσης του συμβολαίου μεταξύ του Δημάρχου, Ιωάννη Αλεξανδρή και του νόμιμου εκπροσώπου του αναδόχου της Κοινοπραξίας Δομική Κατασκευαστική ΕΠΕ, Αυγερινού Παπαθεοδώρου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), αφορά στην ανάπλαση τμήματος του αστικού ιστού του οικισμού της Περαίας, στον οποίο σήμερα συγκεντρώνονται πολλές κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες.
Οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε περιοχή 48 στρεμμάτων και αφορούν τις οδούς Ανθέων, Φιλελλήνων, Ευρυπίδου, Φιλίππου (έως την παραλιακή ζώνη), τους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, που περικλείονται από τους ανωτέρω δρόμους, καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

Οι εργασίες αφορούν:
·      τη δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων για την σύνδεση των κοινόχρηστων χώρων και των κοινωφελών εγκαταστάσεων της περιοχής μελέτης τόσο μεταξύ τους, όσο και με το θαλάσσιο μέτωπο του οικισμού.
·      τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, που βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων.
·      τη βελτίωση των παιδικών χαρών με την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού (όργανα, φωτισμός, δάπεδα ασφαλείας).
·      τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στις τρεις κορυφές της περιοχής μελέτης, οι οποίοι θα εξυπηρετούν και την ευρύτερη περιοχή.
·      τη βελτίωση του αστικού τοπίου μέσω δενδροφυτεύσεων και ολοκληρωμένων αστικών πρασίνων.
·      την τοποθέτηση κατάλληλου αστικού εξοπλισμού (κάδοι απορριμμάτων, καθίσματα κλπ) και φωτιστικών ιστών.
·      την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων επί των οδών Φιλίππου - Ακτής, Φιλελλήνων - Θερμαϊκού και Ρήγα Φεραίου – Θερμαϊκού, που περικλείουν την περιοχή ανάπλασης.
«Στόχος μας είναι αφενός η ανάδειξη της περιοχής ως πυρήνα ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης, αφετέρου η σύνδεσή της με το κυρίαρχο στοιχείο, που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο οικισμό, δηλαδή το θαλάσσιο μέτωπο», επισημαίνει ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής.
Η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός φιλόξενου ελεύθερου χώρου τόσο προς το περιβάλλον, όσο και προς όλες τις ομάδες χρηστών και στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ σχεδιαστικά επιδιώκεται η ευελιξία, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μελλοντική επέκτασή των προτεινόμενων δικτύων και στον υπόλοιπο αστικό ιστό.
Επιπροσθέτως, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του «βιοκλιματικού σχεδιασμού» και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στα οποία συμβάλει αφενός η εκτεταμένη και ενδεδειγμένη για την  περιοχή επέμβασης φύτευση, για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού και λαμβάνοντας υπόψη την επιταγή ορθολογικότερης κατανάλωσης ενέργειας, ειδικά σε δημόσιου χώρους, προβλέπεται η χρήση φωτιστικών με φωτοβολταϊκά πάνελ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.